Corona: geen optimisme

wo 13 juli 2022

Categorieën:

Ook in de voorbije week rechtvaardigen de corona-cijfers geen optimisme. In het afgelopen etmaal 182.469 nieuwe besmettingsgevallen, de ‘taux d’incidence’ (aantal besmettingen per 100.000) steeg van 1.141 naar 1,344 en het besmettingspercentage (positief getesten) van 31,1% naar 33,4%.

In de ziekenhuizen liggen nu 19.160 corona-patiënten, 2.119 meer dan een week geleden. Van hen zijn er 1.158 ernstig aan toe, een plus van 114. Er bezweken deze week 504 mensen aan het virus. Het dodental staat op 150.305.

Een voorstel van de regering om de ‘pass sanitaire’ weer verplicht te stellen voor reizigers van en naar Frankrijk is door de Assemblée Nationale afgewezen.

Overig nieuws: Hittegolf houdt aan

Frankrijk wordt geteisterd een ‘canicule’ (hittegolf). Vooral in het zuid-westen is het erg warm, in de omgeving van Bordeaux tot 40 graden. Météo France voorspelt voorlopig geen verkoeling. In vooralsnog 7 departementen is code oranje van kracht vanwege de hitte. Gezondheidsautoriteiten maken zich grote zorgen, onder meer onder verwijzing naar de catastrofe van 2003 toen 15.209 vooral oudere mensen door de hitte bezweken. De langste canicule-periode dateert uit juli 1983.

Bos- en natuurbranden

Zoals ook elders in Europa zorgt ook in Frankrijk de gevreesde combi van hoge temperaturen, droogte en wind voor bos- en natuurbranden. Tot nog toe zwaar getroffen: de Gard en de Cévennes. In de Gironde moesten 6.500 mensen geëvacueerd worden, er stond 1.400 ha. in de hens.

14 juli: geen vuurwerk

Met het oog op de brandgevaarlijke situatie heeft een groeiend aantal gemeenten besloten het traditionele vuurwerk op de nationale feestdag Quatorze Juillet af te gelasten.

President Macron in opspraak

In de geruchtmakende ‘Uber-files’ (onthullingen over hoe het taxibedrijf de markt wilde veroveren) wordt president Macron genoemd. Hij zou destijds als minister van Economische Zaken een geheime deal met de vervoerder hebben gesloten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven