Recept van de week: gegrilde sardientjes

vr 15 juli 2022

Door Raoul Duchemin

Destijds op vakantie in Portugal heb ik het sardientje leren waarderen Ik kreeg de indruk dat het visje in dat land volksvoedsel nummer 1 is, zo vaak kreeg ik het in serieuze resto’s en snacktenten aangeboden. Geen onverstandige keus van die Portugezen. Met enige regelmaat open ik sindsdien een blikje Portugese sardientjes in olijfolie voor een snelle hap, toastje erbij. Maar eigenlijk is dat een beetje zonde, want met sardines kun je zoveel meer. En dan komt het visje veelal pas echt tot zijn recht. Kijk maar even.

Het recept is bedoeld voor 4 personen.

Ingrediënten

  • 12 verse sardines
  • 1 klein bosje basilicum
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 2 eetlepels geraspte parmesan (of andere harde kaas), zout en peper, olijfolie

Bereiding
Maak de sardines schoon (of laat de visboer dat doen) door in de buik overlangs een snee te maken en de ingewanden eruit te halen. Verwijder kop en staart. Spoel de filets (die aan de rugzijde aan elkaar moeten blijven zitten) af onder de kraan. Dep ze droog met keukenpapier en laat ze opengeslagen liggen, binnenkant naar boven. Meng de fijngehakte basilicum, de kaas, het paneermeel, zout, peper, uitgeperste knoflook en een scheutje olijfolie door elkaar in een kom. Verdeel het mengsel over de filets, klap ze dicht en steek de helften vast met een prikker, of bind er een stukje keukentouw om. Bestrijk de sardines met olijfolie en rooster ze op de barbecue, grill ze in de oven of in de grillpan, of bak ze snel aan twee kanten gaar in de koekenpan. Voor bij de borrel of als voorgerechtje, met geroosterd boerenbrood.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven