Presse: nieuws van 8 september 2022

do 8 september 2022

Categorieën:

Per trein

Een halve eeuw geleden sloot spoorwegmaatschappij SNCF de railsverbinding tussen de departement Gard en Vaucluse. Dezer dagen werd besloten die lijn te heropenen.

Toerisme: topjaar

De toeristenindustrie kijkt nu al heel tevreden terug op de zomer van 2022. Ongeveer de omzetcijfers van vóór corona. Russen en Aziaten bleven weg, maat de Amerikanen maakten hun afwezigheid meer dan goed. De voor hen goedkope euro speelde ongetwijfeld een rol. Zoals altijd vormden Parijs en de Côte d’ Azur de voornaamste attracties voor ‘Yanks’.

Lerarensalaris omhoog

De regering heeft in de strijd tegen het lerarentekort besloten de salarissen in het onderwijs flink te verhogen.Met een maximum extra van € 2.000 netto per maand.

Inflatie: het broeit ook in Frankrijk

In juli bedroeg de geldontwaarding in Frankrijk ruim 6,8%. Een recenter officieel cijfer is er nog niet, maar ga ervan uit dat het in augustus hoger was. Ook in de supermarchés stijgen de prijzen flink. Zoals eerder bericht heeft de regering een maximumprijs voor gas vastgesteld en komt er financiële steun voor wie niet anders kan dan zich met de auto te verplaatsen. Of dat genoeg is? De ‘Gele Hesjes’ hebben nieuwe acties in het vooruitzicht gesteld.

Aanslag in Nice: na 6 jaar een proces

Iedereen herinnert zich de gruwelaanslag op 14 juli (nationale feestdag) op de Promenade des Anglais in 2016 in Nice. Een 31-jarige Tunesiër reed op de feestende menigte in, met 86 doden tot gevolg. De chauffeur werd doodgeschoten. Nu, 6 jaar later, is er in Parijs een proces tegen eventuele medeverdachten: routeverkenners, huurders van de vrachtwagen waarmee het allemaal gebeurde, dat soort dingen. Wisten zij wat de bedoeling was? In Nice vindt men dat het proces daar gevoerd had moeten worden.

Faits divers

Het Groen-Linkse gemeentebestuur van Grenoble heeft besloten dat er in de schoolkantines alleen nog vegetarische maaltijden mogen worden aangeboden. Lang niet alle ouders zijn het daarmee eens.

De extreem rijke voetbalclub Paris-Saint-Germain, in handen van Qatar en nu alweer leider in de Franse competitie, verplaatst zich voor binnenlandse wedstrijden per vliegtuig. Terwijl dat in veel gevallen ook per TGV zou kunnen. De regering verwijt de club nu onverantwoordelijk gedrag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven