Nieuwe oogst

wo 7 september 2022

Categorieën: , ,

Door Peter Hooft

Mijn hond was er vanmorgen vroeg bij. Al om half vijf. Verrassend, ze is van huis uit een slaapkop. Ik ook trouwens. Maat er was nadrukkelijk lawaai aan de overkant van het ravijntje en ondanks het vroege uur begreep ik meteen wat er speelde: de druivenpluk was begonnen en dan rijden er elk jaar een paar weken lang tractoren met aanhangers vol druiven naar de ‘cave’. Ik ben niet zo van lawaai maar dit signaal kan ik zelfs in het holst van de morgenstond goed hebben. Nieuwe oogst!

Normaal gesproken pas begin september, maar dit jaar is alles anders met die droogte en de hittegolf. Behalve als consument weet ik niets van de druiventeelt, ik volg de berichtgeving die steevast over kwantiteit en kwaliteit gaat. Waar ik dan weer als niet zo’n francofiel om moet lachen: dat het die Fransen lukt om echt elk jaar met dezelfde aankondiging te komen, weer of geen weer, de wijn wordt hoe dan ook duurder.

Antiek en slopend

Ik ken een paar mensen die wat geld (bij)verdienen als druivenplukker. Ik ben weleens gaan kijken, het is een even antiek als slopend vak. Wilde ik meedoen? Nou nee.

Die mensen moet echt heel vroeg beginnen, anders is het te warm. Ik heb geen cijfers, maar ik denk dat het om loonslavernij gaat. Je leest weleens van die annonces ‘kom gezellig druiven plukken, in ruil voor eten & drinken, super avontuur in het echte Frankrijk’

Zou het?

Valse romantiek

Wie zich laat verleiden, is de sjaak.

Van die druivenplukkerij leer je niks over Frankrijk.

Je houdt er een extreem vertekend beeld van over, verzonnen ‘romantiek’ , zoals de toeristenindustrie dat graag ziet.

Ik behoor tot de wijnliefhebbers, elk dag toch wel een glas of drie.

Elk jaar weer duurder en nu, met die inflatie, zal het wel harder gaan.

Bij elk glas moet ik altijd even aan de druivenplukkers denken.

Ze zullen binnenkort wel allemaal door machines vervangen zijn.

Krijgen we in de kleine uren van de nacht nog meer herrie; die apparaten moeten naar de vignes.

1 gedachte over “Nieuwe oogst”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven