Jane-Luc Godard en euthanasie

vr 16 september 2022

Categorieën:

Deze week overleed op 91-jarige leeftijd de beroemde filmregisseur Jean-Luc Godard, de aartsvader van de cinema-stroming ‘Nouvelle vague’. Zijn besluit om uit het leven te stappen hernieuwde het debat over euthanasie. In beginsel in Frankrijk onbespreekbaar, maar er is wel een wet die iets van een opening biedt bij ondraaglijk lijden, ook als dat psychisch is. President Macron wil nu een ‘convention citoyenne’, in het hele land gespreksronden met burgers. Dat zou in 2023 moeten of kunnen resulteren in een nieuwe wetgeving. De desbetreffende regels in Nederland en België worden al vaak als voorbeelden aangehaald.
 
Bos- en natuurbranden
In het eerder al zwaar getroffen departement Gironde (omgeving Bordeaux) woedde deze week opnieuw een hevige brand. Hondenden mensen geëvacueerd, een aantal woningen afgefikt. De autoriteiten gaan uit van brandstichting. In het zuid-oosten van het land heeft hert wel een beetje geregend, soms heftig, maar volstrekt onvoldoende om de ‘secheresse’ (droogte) te lijf te gaan. Dit weekeinde namen de beruchte winden mistral en tramontana de macht in het zuid-oosten weer over. Uit veiligheidsoverwegingen is een aantal massifs en bossen voor het publiek tot verboden gebied verklaard.
 
Frisser in zee
Volgens Météo France daalt de extreem hoge temperatuur van het zeewater in de Méditerranée binnen 48 uur met 10 graden. Allicht ter opluchting van toeristen die klaagden dat de zee te warm was. Ook op het vasteland wordt het iets frisser. Dit weekeinde nog geen herfst, in het zuid-oosten kan het nog steeds om iets van bijna 30 graden gaan.
 
‘Étrangers’ naar het platteland?
In Frankrijk is het onrustig. Een voornaam item is de (veelal drugs gerelateerde) criminaliteit in de ‘banlieus’ van de grote steden. Dat zou vooral relatief jonge buitenlanders betreffen. Er is nu een idee om die jongeren ‘en campagne’ (op het platteland) te laten wonen. Maar ja, daar is dus geen werk.
 
Inflatie: alles duurder
Volgens l’INSEE (Bureau voor de statistiek) bedraagt de geldontwaarding op jaarbasis bijna 6%. Maar in de zomermaanden zijn de prijzen in de supermarchés veel sterker gestegen. Melkproducten, groenten, fruit en vlees met gemiddeld zo’n 10%. Verse vis met 15%. Zoals eerder bericht heeft de regering een prijsplafond voor gas vastgesteld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven