Boeken

zo 2 oktober 2022

Categorieën: , ,

Door Maria Edelman

Madame le commissaire en het mysterieuze schilderij

Er zijn volgens mij twee thriller-auteurs in Frankrijk die er echt toe doen: Guillaume Musso (1974) en Pierre Martin, de schuilnaam van een Duitse auteur. Eerlijk gezegd geen idee wie hij in werkelijkheid is. Maar het kan niet anders of hij heeft iets met Frankrijk. En hij snapt, zeker weten, nogal veel van dit land. In zijn vierde detective, ophangen aan Mme. le commissaire (Isabelle Bonnet) is hij weer in topvorm. En in zekere zin actueel. De commissaris die al een tijdje in de Provence woont, krijgt het verzoek even uit te zoeken hoe het zit met een minister die betrokken zou zijn bij een bende kunstfraudeurs. Er volgt een wirwar van ontwikkelingen en  het knappe van Martin is dat hij – tamelijk uniek – een balans weet te vinden tussen meeslepende spanning en iets van vermakelijkheid. Wie aan dit boek begint, legt het niet voor de laatste pagina terzijde. Ik weet niet of Pierre Martin buiten Frankrijk al een Naam is, maar dat is binnenkort ongetwijfeld het geval.

Madame le commissaire en het mysterieuze schilderij  Door Pierre Martin. Uitgeverij Luitingh Sijthoff. € 12,99.

 

Miss Dior

Veel meer dan dat Catherine Dior (1917-2008) de muze van het iconische modehuis Dior was wist ik eigenlijk niet. Daarin is nu verandering gebracht door de boeiende biografie Miss Dior van de journaliste Justine Picardie. Eerst het trias van een triest familiebestaan in Normandië, mislukte zakenavonturen van broer Christian die in de modewereld zijn toekomst zag en toen de Tweede Wereldoorlog. Bij de naam Dior heb ik altijd aan weelde gedacht, maar dit boek vertelt een ander verhaal. Over Catherine als verzetsstrijder, ze werd verraden, maar overleefde het concentratiekamp. Ze heeft er bijna nooit over willen (of kunnen) vertellen.Na WOII lukte het Christian wel in het Parijse milieu furore te maken. Praat je over 1947, het begin van een internationaal vermaard mode-imperium. Waarvan Catherine – oneerbiedig gezegd – het uithangbord werd. Nu weet ik dat ze heel veel meer was dan zomaar een model, het zusje van …

En achter stardom gaan vaak hele andere geschiedenissen verborgen, vooral als het om vrouwen gaat. Van Josephine Baker wist ik tot voor kort ook niet dat ze verzetsstrijder was geweest.

Miss Dior. Door Justine Picardie. Uitgeverij Nieuw Amsterdam. € 23,99.

1 gedachte over “Boeken”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven