Presse: Windmolens én kernenergie

vr 7 oktober 2022

Categorieën:

President Macron kiest voor de combi windmolens én kerncentrales voor de transitie naar een schoner klimaat.

Bloeddorst in Marseille

Dit jaar bevestigt Marseille zijn reputatie als gevaarlijkste stad van Europa. Tot nu toe zijn er in het departement Bouches-du-Rhône (lees Marseille) bij drugsgerelateerde bendeoorlogen 25 dodelijke slachtoffers gevallen. Een record, voor zover je daarvan kunt spreken.

Toeristische topzomer

Met name in Zuid-Frankrijk kijkt de toeristenindustrie met onverholen genoegen terug op de zomer van 2022. Na twee ‘verloren’ coronajaren was het aan de Côte d’Azur drukker dan in 2019, ondanks de afwezigheid van Russen en mensen uit het Midden-Oosten. Er kwamen relatief veel Amerikanen vanwege de ‘goedkope’ euro.

Geen voetbalfeesten

Een groot aantal steden in Frankrijk, waaronder Parijs en Marseille, weigeren tijdens het WK voetbal zogeheten ‘fanzones’ met grote beeldschermen in hun centra te installeren. Bij wijze van protest tegen de arbeidsomstandigheden die golden bij de bouw van de stadions in Qatar.

Uitbreiding Aéroport Nice-Côte d’Azur

Het Tribunal Aministratif van Marseille heeft groen licht gegeven voor de uitbreiding van Terminal II op het vliegveld Nice-Côte d’Azur. Milieu-activisten en omwonenden hebben inmiddels hoger beroep aangetekend. Dit jaar verwerkt het vliegveld 135,2% meer passagiers dan in het voorgaande jaar. Burgemeester Estrosi streeft ernaar Nice te doen uitgroeien tot de voornaamste bestemming voor buitenlandse toeristen. Nu is dat nog Parijs.

De ‘affaires’ van de week

Frankrijk zou Frankrijk niet zijn als er niet elke week een ‘affaire’ opdook. Nu wordt de secretaris-generaal van het Élysée verdacht van belangenverstrengeling. Deze Alexis Kohler, na de president de tweede man in het paleis, zou familiebanden hebben met een Italiaans-Zwisterse wapenfabrikant.

De minister van Justitie, Éric Supont-Moreti, wordt voor het Court de Justice de la République gedaagd. Dit Hof gaat over kwesties waarbij politici betrokken zijn. Voor hij minister werd, was de bewindsman een roemruchte advocaat die vaak ruzie met rechters schopte. Eenmaal minister zou hij wraak hebben genomen op de rechterlijke macht.

Corona: de verkeerde kant op

Ook om Frankrijk lijkt er sprake van het voorspelde en gevreesde najaarsoffensief van het virus. On het voorbij etmaal 65.537 nieuwe besmettingsgevallen, de ‘taux d’incidence’ (aantal besmettingen per 100.000 is gestegen naar 496,8 en het besmettingspercentage (positief getesten) naar 25,4%. In de ziekenhuizen verblijven 16.428 corona-patiênten; ernstig ziek 965. Er is sprake van een mogelijke herinvoering van de mondkapjesplicht, om te beginnen in het openbaar vervoer. Het virus heeft tot nu aan 155.269 mensen in Frankrijk het leven gekost.

 

8 gedachten over “Presse: Windmolens én kernenergie”

  1. Marja van Keulen

    Renée, wat ben ik blij dat je er weer bent. Heb jou en het zuid-franse nieuws gemist. Wens je alle goeds en gezondheid.

  2. Sluit mij aan bij het bovenstaande. Zo blij dat je weer terug bent.
    Veel gezondheid en hartelijke groeten, Coby van Vuure

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven