De benzine raakt op

ma 10 oktober 2022

Categorieën:

Door de aanhoudende staking van medewerkers van raffinaderijen wordt het steeds lastiger te tanken. Vanmorgen moest ongeveer een derde van de stations service nee verkopen wegens rupture de stock.
Aanvankelijk speelde het probleem vooral in de regio’s Haut-de-France en Île-de-France (Parijs en omgeving), inmiddels is het in het hele land hommeles. Ook en misschien vooral langs de autoroutes.
In een aantal departementen geldt een vorm van rantsoenering: maximaal x liter per tankbeurt.
De vakbonden lieten vanmorgen weten dat de staking wordt voorgezet. De regering heeft aangekondigd de nationale ‘strategische reserve’ te gaan aanspreken.
De stakers willen loonsverhoging. Ze kwamen in actie nadat Total de automobilisten een korting van 20 centimes per liter aanbod. De benzinemaatschappij deed dit om te voorkomen dat haar ‘superwinst’  zwaar belast zou worden. President Macron had daarmee gedreigd.
Die extra belasting ging vooralsnog niet door, maar de stakers eisen nu dus een deel van die superwinst. ‘Geen paniek’, bepleitte Macron dit weekeinde.
Maar wie 2 uur in de rij staat voor een half gevulde tank heeft andere ideeën. En bijvoorbeeld in de zorg is al sprake van een echt groot probleem: geen of onvoldoende brandstof voor ambulances, geen benzine voor (thuis)zorgmedewerkers, artsen die het ziekenhuis niet kunnen bereiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven