Presse: dure boodschappen

vr 28 oktober 2022

Categorieën:

Volgens L’Insee, het Franse bureau voor de statistiek, was je in de hyper- en supermarchés in september gemiddeld 9% duurder uit voor de boodschappen dan in dezelfde maand een jaar geleden. President Macron zei in een tv-interview dat de inflatie 5,6% bedraagt.

Lithium uit het Centraal Massif

Mijnbouwmaatschappij Imery gaat in het departement Allier in het Central Massif op grote schaal lithium produceren. Onmisbaar in accu’s, China is marktleider. De Franse firma investeert € 1 miljard en verwacht gedurende 25 jaar jaarlijks genoeg lithium te produceren voor de accu’s van 700.000 elektrische auto’s .

Laadpalen bij Renault

Autofabrikant Renault heeft aangekondigd dat er binnen een jaar bij alle Renault-garages in Frankrijk elektriciteit getankt kan worden.

Motie van wantrouwen verworpen

Een motie van wantrouwen die tot het aftreden van de regering van premier Elisabeth Borne had geleid, is in de Assemblée Nationale met 289 tegen 249 stemmen verworpen. Maar uniek was dat de motie, ingediend door het linkse samenwerkingsverband La Nupes (Nouvelle Union Populaire Écologique et Sociale) gesteund werd door de RN (Rassemblement National) van Marine Le Pen. Nooit eerder namen links en uiterst rechts het samen tegen de regering op.

Kerncentrales tijdelijk dicht

Uitgerekend tijdens de energiecrisis zijn 32 van 56 kerncentrales in Frankrijk tijdelijk stilgelegd: regulier onderhoud. Maar er zijn onverwachte problemen ontdekt die nader onderzoek en aanpak vergen. De stroomvoorziening zou niet in gevaar zijn.

Corona: allerminst voorbij

In het voorbije etmaal 37.089 nieuwe besmettingsgevallen. De ‘taux d’incidence’ (aantal besmettingen per 100.000) gestegen naar 449,8 en het besmettingspercentage (positief getesten) naar 24,6%. Er liggen 19.895 corona-zieken in de hospitalen 1.057 zijn er slecht aan toe. Er overlijden gemiddeld bijna 80 mensen aan het virus. Het sterftecijfer staat op 156.771

1 gedachte over “Presse: dure boodschappen”

  1. Verleden week in (Noord-) Frankrijk op vakantie geweest. Niks mis mee. En de boodschappen? Nogal goedkoper dan bij ons, in (Noord-) Nederland. Viel ons echt op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven