Winterbanden verplicht

za 5 november 2022

Categorieën:

Van 1 november tot 31 maart zijn in een aantal regio’s winterbanden en/of sneeuwkettingen verplicht. Gaat om de Alpen, het Centraal Massif, Corsica, de Jura, de Pyreneeën en de Vogezen, maar ook in een aantal gemeenten in de Var en de Vaucluse.

Keuring voor motorfietsen

De Raad van State heeft besloten dat er een keuring (contrôle technique) voor tweewielers moet komen. De regering was dat al van plan, maar aarzelde na verzet van motorrijders. Het is nog onduidelijk per wanneer die controle verplicht wordt. Om de motorwereld gerust te stellen heeft de regering gezegd dat er zo laag mogelijke boetes zullen gelden als je op een niet goedgekeurde motor rijdt.

Extra belasting voor je tweede huis?

In de begroting voor 2023 is opnieuw sprake van een extra belasting op (tijdelijk) leegstaande woningen. Ongeveer 10% van de 35.3 miljoen huizen. Waaronder veel ‘tweede’ huizen die vaak een groot deel van het jaar onbewoond zijn. Gemeenten krijgen de mogelijkheid ook die extra te belasten, met eerst 12,5% van de taxe d’ habitation. Naar schatting tussen 4.000 en 5.000 communes zullen ertoe besluiten. Grote steden als Parijs, Lyon en Bordeaux, maar ook ‘toeristische’ gemeenten aan zee en in wintersportgebieden.

De eerste autoroute zonder péage

Gisteren (4 november) is de eerste tolweg zonder betaalbarrières (péages) geopend. Gaat om de Autoroute A79, tussen Montmarault (Allier) en Digoin (Saône-et-Loire). Wie er vaak rijdt, moet z’n kenteken en bankrekeningnummer laten registreren. Automatische betaling via internet. Wie er zelden van die tolweg gebruik maakt, kan onderweg bij 16 betaalpunten langs de weg met een bankpas of cash afrekenen. Alle auto’s en motoren worden op camera vastgelegd. Wie niet betaalt, krijgt minimaal € 90 boete. De exploitant heeft toegang tot de adressen van de houders van een auto/motor met een buitenlands kenteken.

Er wordt – ook in het kader van beperking van de luchtvervuiling – gestreefd naar meer autoroutes en flux libre, zoals dat heet. Om te beginnen in Normandië.

Corona: iets van optimisme?

Het aantal nieuwe besmettingsgevallen blijft hoog (in het afgelopen etmaal 42.035), maar de taux d’incidence  (aantal besmettingen per 100.000) daalt nadrukkelijk met nu 254, een week geleden nog 449. Het besmettingspercentage (positief getesten) bleef deze week ongeveer stabiel op 23%. In de ziekenhuizen liggen minder corona-patiënten, nu 18.972, ongeveer 300 minder dan een week geleden. Er overlijden nog altijd zo’n 55 à 60 mensen per dag aan het virus. Het sterftecijfer is opgelopen tot 157.199.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven