Wintersport? Andere energie!

vr 18 november 2022

Door Rémi de Ridder

Wintersport: uiteraard ook in Frankrijk een heel debat of dat allemaal nog wel kan, gelet op de klimaatcrisis. Verwarming in de bergen, chalets, hotels en zo, misschien pistes met weinig sneeuw waardoor er sneeuwkanonnen moeten worden ingezet, de kabelbanen en ander elektrisch vervoer naar bovenaan de piste. Hoe heet dat tegenwoordig: de ecologische voetafdruk van de wintersport zakt diep in de sneeuw.

Ik geef meteen toe dat ik straks (in februari) toch in de Alpes-du-Sud te vinden ben. Geen excuus natuurlijk, maar ik ben een langlaufer die geen gebruik maakt van de skiliften. Oké, het is minder dan een marginale poging het milieu te ontzien, maar toch.

Kleiner beroep op stroom

En zelfs alpine-skiërs zouden iets minder gretig een beroep op stroom kunnen doen. In het grote en vermaarde skistation Isola 2000 (Alpes-Maritimes) bijvoorbeeld kun je je door huskies naar de top van de piste laten sleuren. Ga je hogerop de Alpen in zoals ik: in Saint-Léger-Mêlèze in het departement Hautes-Alpes kun je heel klassiek met een paardenslee iets van winterport beleven. Heb ik al een paar keer gedaan, gewoon te lui om te lopen.

2 gedachten over “Wintersport? Andere energie!”

  1. Oei oei te lui om te lopen en daarna wel gaan langlaufen daar zit toch wel een tegenstrijdigheid in. Je kunt ook thuis een drankje nemen dat scheelt dan ook weer brandstof ha ha

  2. Tja er is natuurlijk een hele snelle oplossing om al die CO2, plastic, aardgas en weet ik wat niet alle maal op te lossen en dat is de gehele mensheid uit te laten sterven.
    Onzin vinden jullie?
    Dat is het natuurlijk maar met een kern van waarheid in. De grootste CO2 veroorzaker, de grootste plastic vervuiler en de grootste gebruiker is de mens. Laten daar eens op bezuinigen tot 2030 30% minder geboorten en dat doorzetten tot 3020, dan zijn vele problemen opgelost.
    Radicaal ?
    ja ok maar geen wintersport en geen srandplezier in de zomer is al even radicaal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven