Recht op abortus in de grondwet

vr 25 november 2022

Categorieën:

De Assemblée Nationale heeft met overgrote meerderheid ingestemd met voorstel  IVG (Interruption Volontaire de Grossesse) in de grondwet te verankeren. Abortus is al in een gewone wet geregeld. Uit ongerustheid over wat er op dit gebied in een aantal Amerikaanse staten gebeurt, wil men het recht op abortus in de grondwet hebben. Het voorstel moet nog naar de Senaat.

Nice: één boom per inwoner

Het bestuur van Nice wil dat er 2026 evenveel bomen als inwoners  in de stad zijn. Nu wonen er ongeveer 280.000 mensen in de hoofdstad van de Côte d’Azur. Het gaat natuurlijk om vergroening en  het klimaat en dan met name een betere bescherming tegen nieuwe hittegolven.

Keurmerk voor Provençaalse kruiden?

Les herbes de Provence (de kruiden) zijn heel bijzonder, dat weet iedereen. Maar ze zijn niet beschermd tegen falsificatie. Dat moet veranderen, vindt een associatie van professionele telers. Op een pakketje Provençaalse kruiden zou voortaan een rood label moeten zitten dat behalve de Provençaalse herkomst ook de voorgeschreven samenstelling garandeert: 19% tijm, 27% rozemarijn, 27% oregano en 27% bonenkruid. Overigens heeft Thym de Provence al sinds 2018 het keurmerk IGP (Indication Géographoque Protégée). De olijfolie uit Nice wil dat ook.

Luchtvervuiling: boete voor de staat

De Raad van State heeft Frankrijk veroordeeld tot een boete van € 20 miljoen wegens onvoldoende aanpak van de luchtvervuiling. De Raad had de staat in 2021 om dezelfde reden al een (lagere) boete opgelegd.

De campagnes van Macron

Naar aanleiding van publicaties in de pers wordt er een onderzoek ingesteld naar de manier waarop president Macron zijn verkiezingscampagnes in 2017 en 2022 heeft gefinancierd. Mogelijk heeft hij zich niet aan de regels gehouden.

Corona: het gaat niet goed

Er lijkt sprake van een opleving van het virus. In het voorbije etmaal 48.629 nieuwe besmettingsgevallen, hetzelfde etmaal een week geleden ruim 37,000. Ook andere indicatoren duiden erop dat het virus allerminst verslagen is. De taux d’incidence (aantal besmettingen per 100.000) liep deze week van 272,2 naar 374,72 op en het besmettingspercentage (positief getesten) van 23,5% naar 25,1%. In de ziekenhuizen liggen nu meer mensen dan een week terug: 18.384. Het dodental staat nu op 18.384.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven