Boeken

vr 25 november 2022

Categorieën: , ,

Door Maria Edelman

Jeanne

Ik ben altijd weer verbaasd als een schrijver het aandurft een boek te publiceren over iemand over wie al hele boekenkasten zijn volgeschreven. Maar de Taiwanese auteur Katherine J. Chen vond het kennelijk juist een uitdaging om nog iets toe te voegen aan zo ongeveer de halve bibliotheek over Jeanne d’Arc (1412?-1431, bijgenaamd la Pucelle – de maagd). Haar geschiedenis is wel zo’n beetje algemeen bekend: toen het Franse koninkrijk wankelde in een van de oorlogen met Engeland trok ze ten strijde, redde de koning en raakte aan die hof verzeild in politieke machtspelletjes. In het huidige politieke landschap speelt ze nog altijd een rol, want de familie Le Pen heeft haar min of meer gekidnapt als hét symbool van Frans nationalisme. Elk jaar een grote manifestatie bij een beeld van Jeanne.

In het historisch fictieve boek van Katherine Chen, in de VS een hogelijk gewaardeerde schrijver, wordt Jeanne op een knappe en overtuigende manier als het ware tot leven gewekt. Haar militaire succes komt uiteraard aan bod, maar Chen ging op zoek naar het antwoord op de vraag: wie was ze nou eigenlijk als je vanuit anno nu naar haar kijkt. En dan is ze dus veel meer dan een onverschrokken heldin die op het slagveld meer dan roekeloos ten strijde trok. En uiteindelijk op de brandstapel finishte. Ik vind dat het Chen lukt het traditionele verhaal over Jeanne te verrijken met iets van eigentijdse psychologie. In elk geval is mijn idee van of over Jeanne beslist veranderd.

Jeanne door Katherine Chen. Uitgeverij Boekrij. € 22,99

Op de bonnefooi door Frankrijk

Bij mijn weten is Esther Verhoef (1968) een uiterst succesvolle auteur van vooral psychologische thrillers. Dus was ik verrast toen ik geattendeerd werd op haar boek Op de bonnefooi door Frankrijk, een bundel column die leest als een soort reisverslag. Waarvan de strekking is dat het niet om de bestemming gaat, maar veeleer om de reis ernaar toe. Dat is allicht een verleidelijke gedachte, maar eerlijk gezegd ken ik van mijn vrienden en kennissen in het hoge noorden niemand die op die manier naar het zuiden afzakt. Zwarte Zaterdag of niet, ze willen zo snel mogelijk hun vakantieverblijf bereiken. Alweer tamelijk lang geleden heb ik zelf een keer via de fameuze Route National 7 het traject Parijs-Nice afgelegd., in het pré-autoroutetijdperk de enige verbinding tussen la capitale en de Côte d’Azur. Een heerlijke tocht die een paar dagen in beslag nam. Ik wist waar ik naartoe ging en Esther Verhoef dus niet. Zonder enig plan gewoon instappen en maar zien waar je uitkomt. Ik vermoed dat wel meer mensen zoiets zouden willen, maar ja, moet je wel tijd en pecunia hebben. Verhoef weet natuurlijk van schrijven en in dit boekje met niet teveel pretentie word je op ontspannen en vaak best amusante manier ondergedompeld in Franse sferen. Naar mijn mening een ideaal Sint- of kerstcadeautje voor wie van de winter gekweld wordt door een stil verlangen naar Frankrijk, maar er nog even niet naartoe kan. Verhoef doet er ook nog een zomers verhaal bij. Kortom, een lekker leesbaar pleidooi voor een ongeorganiseerde ontdekkingstocht. Op de bonnefooi maar zo’n beetje rondtoeren past niet in ieders karakter en vergt ook wel wat moed.

Op de bonnefooi door Frankrijk door Esther Verhoef. Uitgeverij Amboanthos. € 17,95

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven