Treinstaking: chaos en woede + Geen treinstaking op Nieuwjaarsdag + Boete voor luchtvervuiling + WK-finale: kijkcijferrecord + Subsidie voor oude ambachten + Hevige regen: geen water uit de kraan + Paloma Picasso betaalt topprijs

vr 23 december 2022

Categorieën:

Treinstaking: chaos en woede

Naar schatting 1 miljoen Fransen wilden per trein naar hun kerstvakantie-bestemming. Maar de conducteurs van spoorwegmaatschappij SNCF staken. Ze eisen loonsverhoging. Op binnenlandse lijnen rijden maar 2 op de 5 TGV’s. Ongeveer 200.000 reizigers zijn aangewezen op alternatief vervoer: de eigen auto, een huurauto, co-voiturage (carpoolen) of thuisblijven. Niemand betwist het stakingsrecht, maar de woede is groot: waarom nou uitgerekend aan het begin van de kerstvakantie? In Parijs en omgeving is vrijwel geen huurauto meer te krijgen, of tegen een uitzonderlijk hoge prijs.

De regering deed tevergeefs een bemiddelingspoging. SNCF biedt reizigers van geannuleerde treinen compensatie aan.

Geen treinstaking op Nieuwjaarsdag

De vakbonden hadden aangekondigd dat de SNCF-conducteurs ook op Nieuwjaarsdag zouden staken. Dat is voorkomen: SNCF en de bonden hebben vandaag (vrijdag) een akkoord bereikt.

Boete voor luchtvervuiling

De Raad van State heeft de Franse staat veroordeeld tot een boete van € 20 miljoen wegens onvoldoende inspanningen om de luchtvervuiling te beperken dan wel tegen te gaan.

WK-finale: kijkcijferrecord

Afgelopen zondag zagen 24 miljoen tv-kijkers hoe Frankrijk tegen Argentinië het onderspit delfde. Een kijkcijferrecord.

Overigens is per 1 januari 2023 de kijk- en lijsterbelasting afgeschaft.

Subsidie voor oude ambachten

Digitalisering heeft de toekomst? In het departement Alpes-Maritimes krijg je subsidie als je kiest voor oude ambachten. Het gaat vooralsnog om opleidingen tot barbier, bierbrouwer en horlogemaker.

Hevige regen: geen water uit de kraan

In het supertoeristische Pays de Fayence (Var) mocht een paar dagen geen kraanwater worden gebruikt, met name in de gemeenten Seillans en Tourrettes. Oorzaak: na de hevige regenval van begin deze week waren de bekkens vervuild door modder.

Paloma Picasso betaalt topprijs

Paloma Picasso (73), de dochter van en zelf actief in de mode en de kunst, heeft € 21,5 miljoen neergeteld voor een 17e eeuws appartement op het Île de la Cité in Parijs. Komt neer op € 74.000 per vierkante meter. Weer een Picasso die voor een absoluut record zorgt. Ze gaat er overigens niet zelf wonen, ze blijft in Zwitserland.

2 gedachten over “Treinstaking: chaos en woede + Geen treinstaking op Nieuwjaarsdag + Boete voor luchtvervuiling + WK-finale: kijkcijferrecord + Subsidie voor oude ambachten + Hevige regen: geen water uit de kraan + Paloma Picasso betaalt topprijs”

  1. De wekelijkse traktaties van artikelen recepten etc. Daar geniet ik iedere week van. Een hartelijk dank jullie wel en voor het nieuwe jaar 2023 hoop ik dat iedereen gezond en vrolijk blijft. Dikke embrasse.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven