Een bon van Macron

wo 4 januari 2023

Categorieën: , ,

Door Peter Hooft

Lekker begin van zo’n nieuw jaar. Eerst een mailtje dat een kennis van vroeger door Magere Hein in z’n kraag was gevat en in de boîte aux lettres een schrijven van La République Française heur zelve. Zo’n brief bevat nooit eens iets hartelijks in de trant van: Cher Monsieur Hooft, comment ça va? Ik weet  niet wie die briefjes componeert, maar ik stel me zo voor dat ergens in Parijs (where else?) op de onderste verdieping van een troosteloos overheidsgebouw een stuk chagrijn zit die heel even opleeft als ie namens Emmanuel Macron een minder amicaal briefje aan mij in een envelop mag stoppen. Vast iemand die ook aan Dry January meedoet, het door goed bedoelende gezondheidsayatollahs ferm gepropageerde idee van de eerste maand van het jaar droog staan.

Het advies heeft ons nooit bereikt

Toen ik maandag even bij het café was om iedereen gelukkig nieuwjaar te wensen, kon ik constateren dat het advies mijn omgeving niet bereikt had. Of als spam terzijde was geschoven.

Enfin, die stofjas daar in Parijs verordonneerde de bij voorkeur snelle overboeking van € 68 en liet tevens weten dat hij me één punt afpakte.

Buitensporig hard in een 2CV

Hij was te weten gekomen dat ik buiten de bebouwde kom een klein beetje te hard gereden had en dat hij me derhalve tot boetedoening veroordeelde. Ik was gesnapt toen ik even de 2CV van mijn echtgenote had geleend en tot op zekere hoogte vond ik het wel grappig dat ik nota bene in die auto voor Max Verstappen was aangezien. Je mag op die weg 70 km/uur, heel veel harder gaat die Eend niet.

Dat ik weer een rijbewijspunt moest inleveren, deerde me niet zo. Van de 12 waarmee je begint, heb ik er nu nog 7 over, met die permis de conduire haal ik het eind van het jaar wel.

Maar die financiële aderlating vond ik buitensporig. Nog een geluk dat ik niet in de stad iets te flexibel met het gaspedaaltje was omgesprongen, want dan was ik voor minimaal € 135 de sjaak geweest. Heel even overwoog ik in beroep te gaan. Heb ik een keertje eerder gedaan, uitleggen dat jij niet achter het stuur zat, maar iemand anders. Het bleek de kortste route naar een modderpoel van doffe administratieve ellende, waarvan zelfs een Einstein-achtige in de war raakt.

Ik heb dus maar betaald.

Als illegaal uitgezet

Ik zette de tv aan en begreep van CNews dat het uitzetten van illegalen een van de politieke topics van 2023 is. Dat wordt niks, maar ik moest meteen denken aan die overleden kennis, jaren geleden in de pré-Schengenperiode, als illegaal Frankrijk uitgezet. Hij had ook wel een paar rare streken uitgehaald. In gezelschap van een gendarme werd hij op de trein gezet. Als ik me goed herinner nam die bewaker in Roosendaal afscheid van mijn kennis. Hij leende wat geld van zijn moeder en nam de eerstvolgende trein via Parijs naar Nice. Waarna hij een jaar of dertig onbekommerd en Provence flierefluitte. Of is het flierefloot?

Ik moet mijn Nederlands oppoetsen en mijn bril ook. Heb ik beter zicht op de uiterst beknopte snelheidsmeter in die 2CV.

Vier flessen Provençaalse limonade

Nog meer goede voornemens? Nee hoor, er zou toch niks van terechtkomen en Dry January  is bij voorbaat al niet aan mij besteed. Een glaasje Provençaalse limonade, door de meeste mensen rosé genoemd, is nu eenmaal niet te versmaden.

De rosé doet hier € 3 per glas. Die koeionier in Parijs heeft me dus bijna 23 glazen of net geen 4 flessen afgejat. Reden voor opwinding annex woede? Welnee, veel te lekker weer voor de tijd van het jaar. Het was aardig druk op het terras van het café toen ik er wat handen ging schudden en bonne année zeggen.

2 gedachten over “Een bon van Macron”

  1. Ik kreeg laatst ook zo’n rekening van 68 Euro in de bus omdat ik ergens bij Paris het gas iets te hard had ingetrapt. Nou was dat sinds 2018 mijn allereerste boete hier in Frankrijk en ik heb altijd zoiets van ‘eigen schuld, dikke bult’ dus wilde meteen betalen via een website. Tot mijn stomme verbazing kreeg ik 33% korting als ik binnen 14 dagen betaalde, dus was ik uiteindelijk maar 45 Euro kwijt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven