Vakantietip: vroegboek je huurauto!

vr 6 januari 2023

Door Ellen van Linschoten

Beetje vroeg in het jaar misschien om er over te beginnen, maar volgens mij houden aardig wat mensen zich al bezig met hun Franse zomervakantie. Vliegen naar Nice, daar een auto huren en dan hup op weg naar de vakantievilla voor twee weken onbekommerd genieten. En dus kan het vast geen kwaad erop te wijzen dat je er vroeg bij moet wezen als je inderdaad van plan bent van de zomer een auto te huren.

Een reuzenhap maal twee uit je budget

Ik spreek uit ervaring, nou ja, die van iemand anders. Vorige zomer een vriendin uit Nederland die voor een dag of wat vakantie naar Nice vloog en op de aéroport wel een auto zou huren. Ze dacht aan een overzichtelijk Peugeootje of zo, maar dat formaat bleek bij alle verhuurders uitverkocht. Sterker nog, er was bijna geen wagen meer verkrijgbaar.

Ik was werkelijk even (niet lang hoor) met stomheid geslagen toen ze een paar dagen later bij mij voor de deur kwam aanrijden in een rode Audi-cabrio, zo’n openluchttheater dat mijn dochter toen ze klein was, altijd een blote auto noemde. Ik zei tegen mijn vriendin: ‘Die staat je goed’, maar het compliment viel helemaal verkeerd. Want, legde ze uit, ik keek naar een reuzenhap maal twee uit haar vakantiebudget.

Ik begin erover en dacht aan een tip voor van de zomer omdat ik een rapport las van vergelijkingssite Carigami die ook naar de autoverhuur kijkt. Volgens die bron was er vorige zomer een tekort van 30% aan huurauto’s in de vakantiemaanden. En volgens de wet van vraag en aanbod dus hoge en steeds stijgende prijzen. Landelijk gemiddeld € 447 per week. En ik las dat in Bordeaux de prijzen in twee jaar met 80% zijn gestegen, in Figari op Corsica zelfs met 150%.

Een tekort van 30%

Carigami voorspelt dat er komende zomer opnieuw minstens 30% te weinig huurauto’s beschikbaar zullen zijn. De site raadt sterk aan zo vroeg mogelijk een wagen te reserveren. Wie gokt op een last minute-boeking gaat de hoofdprijs betalen, als er al een auto te regelen valt.
Toen ik dat las, dacht ik: dit geef ik maar even door. En ik mailde mijn vriendin, die van plan is straks in juli weer te komen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven