Presse: Ongerustheid om gezondheidszorg + Pensioenen: nee van de vakbonden + Boodschappen: plus 14,5% + Acteur Omar Sy onder vuur + Kleine bedrijfjes de pineut

vr 6 januari 2023

Categorieën:

Ongerustheid om gezondheidszorg

Van de Fransen maakt 84% zich grote zorgen over de gezondheidszorg in het land. Onderbezetting in de ziekenhuizen, verpleegkundigen in staking om een hoger loon en minder werkdruk, afdelingen spoedeisende zorg (urgences) steeds vaker ’s avonds en ’s nachts gesloten. President Macron bemoeit zich er zelf mee. Hij heeft aangekondigd dat het systeem  zal worden veranderd én hogere lonen toegezegd.

Pensioenen: nee van de vakbonden

Op 10 januari presenteert de regering haar definitieve voorstel voor hervorming van het pensioenstelsel. De pensioengerechtigde leeftijd zou voor iedereen naar 65 jaar moeten. Nu zijn er per branche aparte regelingen waardoor je soms al op je 57e met pensioen kunt. De vakbonden zagen en zien niets in het idee van 65 jaar. Van de week heeft premier Borne nog een keer met de bonden gepraat en 64 jaar geopperd, of bijvoorbeeld pensioen na 43 werkzame jaren. Ze heeft nee te horen gekregen. Ofschoon het uiteindelijke voorstel er dus nog niet is, hebben alle bonden alvast massa-demonstraties aangekondigd. Een andere pensioenregeling is een van de stokpaardjes van president Macron.

Boodschappen: plus 14,5%

Volgens L’Insee (bureau voor de statistiek) zijn de dagelijkse boodschappen in het voorbije jaar met 14,5% in prijs gestegen.

Acteur Omar Sy onder vuur

Hij stond altijd hoog genoteerd in de lijst van populairste Fransen, maar acteur Omar Sy (1975) heeft het bij een deel van de Fransen verbruid. Sy werd ook ver buiten Frankrijk vermaard dankzij zijn rol in de film Intouchables, waarin een volledig verlamde aristocraat vrienschap sluit met zijn verzorger die uit de banlieu komt. Maar deze week wekte hij bij menigeen in Frankrijk woede door zich in een interview af te vragen waarom zoveel Fransen zich betrokken voelen bij de oorlog in Oekraîne en zo weinigen bij vele (burger)oorlogen in Afrika. Sy kreeg ingepeperd dat Frankrijk zich wel degelijk iets aantrekt van wat er zich allemaal in de – veelal voormalige kolonieën – in West-Afrika afspeelt.

Kleine bedrijfjes de pineut

De energiecrisis slaat vooral hard toe bij TPE’s (Tres petit entreprise) als bakkerijen en restaurants. Er dreigen veel faillisementen en veel bedrijfjes hebben hun deuren al moeten sluiten. De regering wil dat de energieleveranciers de contracten met die TPE’s herzien. Ze zijn bij het minsterie van Financiën & Economische Zaken ontboden. Total Energies heeft beloofd met de kleine ondernemers te gaan praten. Maar die zien meer in prijsplafonds. De Fransen zijn van oudsher altijd begaan met het lot van ‘hun’ (buurt)bakkerswinkels en restaurants.

 

2 gedachten over “Presse: Ongerustheid om gezondheidszorg + Pensioenen: nee van de vakbonden + Boodschappen: plus 14,5% + Acteur Omar Sy onder vuur + Kleine bedrijfjes de pineut”

  1. Ik denk dat ook de Fransen moeten geloven aan een latere pensioenleeftijd. Tja niet gewenst maar wel nodig lijkt me. Het ondersteunen van kleine bedrijven lijkt me ook een must voor de regering. Ze halen momenteel veel geld terug door de prijzen van brandstof hoger te houden na een mooie korting maar gaan heel veel geld terughalen en moeten in de kleinere dorpen zeker slagers en bakkers ondersteunen want deze ambachtslieden zijn in mijn ogen een belangrijke factor in het “héél” houden van dorpen.

  2. Je ziet ook bij vele (“positieve actiegroepen inzake mensheid, vrede, klimaat, rechtvaardigheid , armoedebestrijding etc) organisaties, zoals bv “Some of Us”, dat zij maar blijven hameren op de oude norm van “Recht op Pensioen bij 62 jaar in Fr”, dat je je afvraagt of Frankrijk, deel uitmakend van vele Europese samenwerkingsverbanden, lid van de E.U. etc, nog hele hoge dijken en grenzen, muren om het land heeft staan die elke invloed en verandering ‘coute-que-coute’ buiten wil sluiten. Traditie is prima, maar met ook hier een vergrijzende bevolking, en een omgekeerde sociaal demografische pyramide (minder jongeren onderhouden nu en straks een grotere groep niet werkenden en ouderen , valt zoiets toch niet meer vol te houden. Hop, de barricaden weer op. Niet te geloven!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven