Boeken: Het meisje uit de Seine + Wijn als een romein

ma 9 januari 2023

Categorieën: , ,

Door Maria Edelman

Het meisje uit de Seine

Altijd weer een feest als er een nieuw boek van Guillaume Musso (1974) ook in vertaling is verschenen. Vanwege zijn briljante thrillers ben ik al jaren een fan Musso, een van de best verkopende schrijvers van Frankrijk. In Het meisje uit de Seine gooit hij al zijn beproefde registers weer fenomenaal open tijdens een zoektocht door Parijs vol mysterie, leugens en intriges. Het begint allemaal met een naakte vrouw die uit de Seine wordt gevist. Ze leeft, maar heeft geen idee wie ze is. DNA-onderzoek leert dat het om een wereldberoemde pianiste gaat die twee jaar eerder bij een vliegtuigcrash omgekomen zou zijn. Inspecteur Roxane Montchrestien krijgt opdracht uit te zoeken wat hier allemaal aan de hand is en zo’n verhaal kun je aan niemand beter dan Musso toevertrouwen. Hij maakt er in zekere zin een klassieke detective van, met tal van verrassingen en ongedachte wendingen en een plot dat je niet ziet aankomen. Ongetwijfeld de beste thriller die ik de laatste maanden heb gelezen.

Het meisje uit de Seine, door Guillaume Musso. Xander Uitgevers. € 21,99.

Wijn als een romein

Eerlijk gezegd had ik er geen fiducie in toen ik Wijn als een romein onder ogen kreeg. Rare titel voor een boek met de pretentieuze ondertitel Reis naar de oorsprong van wijn. Komt bij dat een van de auteurs Ilja Gort is, wijnboer en tv-maker, wiens romans ik niet erg hoog inschat. Maar ik vergiste me danig: dit boek is wel degelijk een serieuze verhandeling over de geschiedenis van wat voor veel mensen onder wie ik  een godendrank is. Dat ik nu juist heel positief ben over dit boek is de verdienste van de hoofdauteur Fik Meijer, classicus en oudhistoricus, een wetenschapper die heel toegankelijk schrijft. Eerder las ik van hem Keizers sterven niet in bed. En dit wijnboek is zeker voor de liefhebbers niet te versmaden. Je leest hoe wijn de Méditerranée bereikte, via Griekenland Rome en uiteindelijk ons. Als je verteld wordt hoe ze destijds wijn maakten, vraag je je verbijsterd af hoe het in vredesnaam mogelijk is dat wijn uitgroeide tot de begeerde en bewierookte drank die het nu is. Een leerzaam maar toch lichtvoetig (Ilja Gort) geschiedenisboek dat je al lezend naar de kurkentrekker doet grijpen.

Wijn als een romein, door Fik Meijer en Ilja Gord. Uitgeverij Prometheus.  € 23,99.

1 gedachte over “Boeken: Het meisje uit de Seine + Wijn als een romein”

  1. Bedankt voor de tip en zal Musso eens lezen.

    Ik heb net Joël Dicker; De zaak Atlanta Sanders, in enkele dagen uitgelezen. Zijn vorige boeken waren ook geweldig. Wel verstandig om eerst de boeken die hij eerder heeft uitgebracht te lezen omdat hij soms terugverwijst maar ook zonder is het spannend, verrassend en goed te begrijpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven