Peperdure boodschappen + Babycrash + Afscheid van ‘la doyenne’ + Burgerdiensplicht + Medicijnentekort + Russische boycot + Gift uit Hollywood …

za 21 januari 2023

Categorieën:

Boodschappen: peperdure grap
Volgens het Insee, bureau voor de statistiek, bedraagt de geldontwaarding nu 6,5%. In de supermarchés zijn de consumenten met andere percentages vertrouwd geraakt: vlees + 30%, pasta’s + 20 %, oliën + 20%, eieren + 16%. De regering is in overleg met de grote ketens waaraan gevraagd wordt 20 à 30 artikelen tegen kostprijs te verkopen. Het zou vooral moeten gaan om hygiënische en baby-producten en bijvoorbeeld pasta’s. In de grote supermarkten kun je kiezen uit 20.000 à 30.000 artikelen. De regering meent dat de winst van die winkels niet onder druk komt te staan als haar voorstel geaccepteerd wordt.

2022: het jaar van de ‘babycrash’
Vorig jaar zijn in Frankrijk 723.000 kinderen geboren. Dat is het laagste aantal sinds 1946. In de media is sprake van een ‘babycrash’. Ter verklaring wordt gewezen op de sociale onrust en financiële onzekerheid.

’s Werelds oudste vrouw overleden
Op 118-jarige leeftijd is van de week Soeur André in Toulon (Var) overleden. Sinds april 2022 gold ze als de oudste vrouw ter wereld, de mondiale ‘doyenne’. Ze werd toen geïnterviewd en meende dat God haar waarschijnlijk over het hoofd had gezien. Of erger nog dat Hij haar niet wilde hebben.

Verplichte burgerdienstplicht?
President Macron heeft een oud idee weer uit de mottenballen gehaald: verplichte dienstplicht voor jongeren van 15-17 jaar. De organisatie ervoor bestaat al, maar dan voor jongeren die op vrijwillige basis hun ‘burgerplicht’ vervullen. In de praktijk gaat het om één dag scholing en één dag werken, bijvoorbeeld in de zorg of bij de politie.

Leren lezen en schrijven
Volgens een onderzoek kan 25% van de leerlingen na 6 jaar onderwijs niet goed genoeg lezen en schrijven. De regering heeft nu bepaald dat met ingang van volgend schooljaar het dictee weer verplicht op het lesrooster moet staan. Eerder was al bepaald dat hetzelfde voor wiskunde geldt, althans in het voortgezet onderwijs.

Pharmacies: schrijnend tekort aan medicijnen
De apotheken (pharmacies) moeten in snel toenemende mate nee verkopen: er is een groot tekort aan medicijnen. In elk geval in het zuidoosten wijken veel patiënten uit naar Italië waar het probleem (nog?) niet speelt.

Cöte d’Azur: makelaars op de korrel
Justitie heeft bij 15 makelaars die aan de Côte d’Azur in het luxe segment opereren een boekenonderzoek laten uitvoeren. Het ging erom na te gaan of en in hoeverre de boycot van Russische transacties op de Zuid-Franse huizenmarkt werd gerespecteerd.

George Clooney: gulle gever
De Amerikaanse Hollywood-acteur George Clooney (1961) heeft € 20.000 geschonken aan de gemeente Le Val (Var). Die commune werd in oktober 2021 getroffen door zware overstromingen. De acteur kocht onlangs een ‘propriété’ in het nabijgelegen Brignoles. Zijn collega Brad Pitt, eigenaar van een wijndomein in Correns, zou van plan zijn zich definitief in het departement Var te vestigen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven