Volgende week nieuwe betogingen + Roep om referendum + Benzine duurder + Fietsers vaak het slachtoffer + Sombere misdaadcijfers + Meer betalen bij de péages + Dacia Sandero wint

vr 3 februari 2023

Categorieën:

Pensioenen: volgende week acte 3 en 4

Nieuwe betogingen tegen de voorgenomen pensioenhervorming op 7 en 11 februari. Er worden massale stakingen verwacht in het openbaar vervoer, de energiesector en in het onderwijs.

Afgelopen dinsdag (acte 2) waren er volgens de vakbonden 2,8 miljoen demonstranten op de been en daarmee de grootste betoging ooit, de regering telde er 1,272 miljoen. In Parijs 500.000 betogers (de bonden)  tegen 87.000 volgens de politie.In het onderwijs zou 55% van de leerkrachten hebben mee gedaan, het ministerie houdt het op 25,2%.

 

De sfeer wordt grimmiger

Aanvoerder Philippe Martinez van de grootste vakbond CGT heeft aangekondigd dat de stakingen en demonstraties net zo lang doorgaan tot de pensioenwet van tafel is. Hij is ervan overtuigd dat president Macron al weet dat hij in dit conflict gaat verliezen. Een enquête leert dat 63% van de Fransen oordeelt dat Macron geen goede president is.

Van de bevolking is nu 70% voor een referendum over deze heikele kwestie en 43% is tegen stakingen in het openbaar vervoer tijdens de naderende schoolvakantie.

 

Benzine weer duurder

Euro95 is opnieuw door de psychologische grens van € 2 per liter gebroken. Diesel (nog?) niet.

 

2022 ‘année noire’  voor fietsers

Het wegverkeer kostte in 2022 het leven van 3.265 mensen, Dat is 0,5% minder dan in het vergelijkingsjaar 2019 (pré-corona). Maar het aantal fietsers dat dodelijk verongelukte steeg met 30%.

 

Criminaliteit toegenomen

L’Insee, het bureau voor de statistiek, heeft misdaadcijfers over 2022 bekend gemaakt.

Huiselijk geweld + 17%, huiselijk geweld in de relationele sfeer + 11%, inbraken + 11%, autodiefstal + 9%, geweld op straat + 14%, diefstal met geweld – 4%.

 

Prijsstijging tolwegen

Sinds 1 februari ben je bij de pages op de tolwegen gemiddeld 4,75% meer kwijt dan voordien.

 

Topscore Dacia Sandero

De Dacia Sandero is nu de best verkochte auto in Frankrijk. Voor het ‘instapmodel’ van de Roemeense Renault betaal je € 11.490.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven