Belastingvoordelen bij verhuren in Frankrijk

ma 6 februari 2023

Sietze Jan Dijkstra is advocaat en notarieel jurist.
Contact: Zuid Hollandlaan 7, 2596 AL Den Haag, +31 (0)70 240 08 75, frankrijkadvocaat.nl

Door De Frankrijk Advocaat

Als je aangifte doet van klassieke, gemeubileerde verhuur als niet-professional (loueur en meublé non professionnel = LMNP), dan moet aangifte worden gedaan, want het zijn inkomsten uit een commerciële activiteit (gemeubileerde verhuur). Je bent een niet-professionele verhuurder als je tenminste aan 1 van de 2 volgende voorwaarden voldoet:

  • De jaarlijkse verhuur opbrengst mag de € 23.000 niet overstijgen;
  • De opbrengst van de verhuur is lager dat dan de overige inkomsten van het gezin samen (als er in Frankrijk inkomstenbelasting afgedragen dient te worden).

Als bovenstaande het geval is, kun je kiezen tussen het micro-regime (micro-BIC)  of het reële regime (bénéfice réel).

Het micro-BIC geeft een forfaitaire aftrekpost van 50% van de inkomsten zonder verdere aftrekposten en het bénéfice réel geeft de gelegenheid om de kosten in mindering te brengen op de winst. Het tarief van het mico-BIC is 20%, van de inkomsten, waarvan 50% is vrijgesteld. Per saldo dus 10% van de inkomsten.

Als er sprake is van een meublé de tourisme of een gîte/chambre d’hôtes en de inkomsten overstijgen (2022) de € 176.200 niet, dan kun je ook kiezen voor het micro-BIC (micro-entreprise)De belastbare winst wordt dan verminderd met 71%, maar de lasten/kosten kunnen dan niet worden afgetrokken. Als de opbrengst kleiner is dan € 305, hoeft er geen belasting betaald te worden.

Het is dus even een rekensom voor sommigen, want als je weinig kosten hebt, is het micro-BIC interessanter. Heb je die kosten wel, kun je beter opteren voor het regime réel.

1 gedachte over “Belastingvoordelen bij verhuren in Frankrijk”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven