Onze favorieten in het achterland (8): Gordes

di 21 februari 2023

Door Denise Baudet

De medewerkers van Kijk, Zuid-Frankrijk! vertellen in deze wekelijkse rubriek over hun favoriete dorpjes in het arrière pays. Dit keer Denise Baudet over Gordes (Vaucluse).

Nee, vast geen echte surprise dat Gordes in de Vaucluse mijn favoriete dorpje is. Eén van die ‘plus beaux villages de France’, decor in de film ‘A good year’ (Peter Mayle), ooit de woonstek van kunstenaars als Victor Vasarely, de Vlaming Pol Mara en Dora Maar, de muze van Picasso. Enfin, als je er ’s zomers komt, snap je meteen dat je bepaald de enige niet bent die Gordes hoog genoteerd heeft staan.

De mooiste route om Gordes te benaderen is vanaf het zuiden. Neem de D2 en daarna de D15. Een bochtig traject met tenslotte een lange slinger en dan heb je een prachtig zicht op het dorp. Je rijdt er direct het plein met het kasteel op.

Een eeuwenoud adelaarsnest

Gordes is een eeuwenoud adelaarsnest in het hart van de Monts de Vaucluse. Het lijkt de wacht te houden over La Vallée d’Apt en de vlakte van Cavaillon. De omhoog klimmende straatjes kronkelen naar het dominante kasteel. Dateert uit 1525, gebouwd op fundamenten uit de 11e eeuw.
Gordes is schitterend gelegen (35 km van Avignon) entelt zo’n 2.000 inwoners. Die genieten van een panorama van eiken, korenvelden en wijngaarden. Bij de fontein in de schaduw van een plataan op het kasteelplein snap je waarom ze Gordes de ‘parel van de Luberon’ noemen. En een van de meest typerende Provençaalse dorpen.

Oliemolen uit de 14e eeuw

Het heeft een rijke, ook militaire geschiedenis waarvan je wat terugvindt in de kelders van St. Fermin, grotten met watertanks en oude oliemolen. Mis nooit de Moulin des Bouillons, een van de oudste oliemolens met nog werkende delen uit de 14e eeuw, maar nu ook een museum met de geschiedenis van de glas-in-lood kunst. En natuurlijk zijn er tal van terrasjes, galerietjes en kunstnijverheid-boetieks.

Als het erg druk is, ontloop je de massa door langs de kerk naar beneden te wandelen. Oké, de straatjes zijn soms wat steil, maar er wacht je een subliem uitzicht. De kerk zelf oogt aan de buitenkant somber, maar ga er toch even binnen kijken. Het interieur is van een verbazende kleurrijke schoonheid.

Le village des bories

Le village des Bories

‘Beneden’ vind je het Village des Bories, een soort openluchtmuseum van gerestaureerde herdershutjes uit de 18e eeuw, maar het gaat – waarschijnlijk – om een nederzetting die dateert van 5000 jaar voor onze jaartelling.

Tourisme à Senanque.

De Abdij van Sénanque

En als je er toch bent, dan bezoek je natuurlijk ook de bijzondere Abdij van Sénanque, cisterciënzer architectuur in de lavendelvelden, en nog steeds door monniken bewoond.

Ik zou nog wel even door kunnen gaan over waarom ik zo op Gordes gesteld ben geraakt. En zoals gezegd, ik ben de enige niet. Er was zelfs sprake van dat de gemeente een soort entreeprijs wilde gaan invoeren. Voor zover ik weet is dat er niet van gekomen.

Uit eten

  • L’Outsider, Rue de la Gendarmerie Le Village
  • Xavier Mathieu, Route deMurs Joucas
  • Le Mas, Chemin de Saint Blaise Les Imbert
  • La Trinquette, Rue des Tracapelles

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven