Recept van de week: potage de petits pois

do 23 februari 2023

Door Renée Vonk-Hagtingius

Al dagen zwaar bewolkt en volgens de météo wordt het nog koud ook. Op de tv veel ski-wedstrijden, we zijn in Frankrijk nogal goed in die sport, maar ik krijg het altijd wat fris van die sneeuwbeelden. Trouwens ook van de waanzinnige snelheid waarmee naar beneden wordt gesjeesd. Toen ik zelf nog … nou ja, das war einmal, ik begin er niet meer aan.

Ik ben dan wel zo’n ex-Néerlandaise, maar als de temperatuur onder een betamelijk Provençaals niveau zakt, denk ik vaak onwillekeurig aan erwtensoep. Ik herinner me van vroeger hoe lekker ik die vond, als je lepel er bijna rechtop in kon blijven staan. Mijn oma wist hoe het moest. En misschien heb ik zelfs wel rondgehopst met zo’n muts van Unox, Weet ik gelukkig niet meer. Erwtensoep dus. Op z’n Zuid-Frans, want voor de Hollandse uitvoering heb ik de juiste ingrediënten niet en met zo’n importblik van Unilever wil ik niks te maken hebben. Mijn Provençaalse variant ligt minder zwaar op de maag, maar is – vind ik – wel heel lekker.

Ingrediënten

 • 500 gram diepvriesdoperwtjes
 • 1 grote aardappel
 • 1 krop sla (aaitje)
 • 2 uien
 • 3 tenen knoflook
 • 1/2 bosje peterselie
 • 1 theelepel gedroogde tijm
 • 2 eetlepels crème fraîche
 • 60 gram bacon fumé (mager ontbijtspek)
 • zou en peper
 • olijfolie

Bereiding

Pel en snipper de uien, pel de knoflooktenen.
Schil de aardappel en snij ‘m in blokjes.
Haal de buitenbladen, het hart en de dikke nerven uit de sla, was de rest en snij grof.
Hak de peterselie fijn.
Snij het spek in reepjes.
Verhit een scheut olijfolie in een ruime pan en laat het spek er snel in aanbakken. Voeg de uien toe en laat ze smoren tot ze glazig zijn geworden.
Knijp de knoflooktenen erbij uit, doe de sla en de doperwten erbij , draai het vuur laag en laat alles met het deksel op de pan een minuut of vijf pruttelen.
Giet er 1 liter water bij, gooi de aardappelblokjes er bij, voeg de tijm en de peterselie toe, leg het deksel weer op de pan en laat alles op laag vuur een halfuurtje sudderen; in elk geval tot de aardappelblokjes zacht zijn geworden
Proef op smaak en voeg peper en eventueel zout (het spek is al zout) toe.
Zet de staafmixer er even in en meng er pas daarna de crème fraîche door.
Serveer met een dikke snee boerenbrood om te soppen en een stevig glas koudbestendig rood.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven