Het wordt dinsdag spannend + De prijs van de dokter + Boeren-marathon voor Macron + Geen water geen huizen + Mega-investering voor het spoor + Komiek toch de cel in + Prijsplafond aan de Total-pomp + Franse dikzakkerij

vr 3 maart 2023

Categorieën:

Gesprek van de week: de nationale staking

Het ziet ernaar uit dat komende dinsdag Frankrijk op slot gegooid wordt. De nationale staking die alle (!) vakbonden uit protest tegen de voorgenomen verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd van 62 naar 64 jaar hebben aangekondigd, wordt door 67% van de Fransen gesteund. De bonden van spoorwegpersoneel hebben gedreigd de staking na dinsdag voort te zetten. Voorzitter Martinez van ’s lands grootste vakbond CGT heeft gezegd dat er doorgestaakt gaat worden tot het plan van de regering van tafel is. Het kabinet roept niet-stakers op dinsdag zo veel mogelijk thuis te werken, tele-travail.

 

Geen akkoord met huisartsen

Ook de vrij gevestigde huisartsen hebben opnieuw een staking aangekondigd. Zoals hier eerder bericht eisen ze € 50 per consult, dat tarief is nu € 25. De Assurance Maladie,  die daarover gaat, bood een prijsverhoging naar € 26,50. Dat voorstel werd als beledigend beschouwd. Het bod is nu verhoogd naar € 30. De huisartsen hebben dat afgewezen.

 

Macron de boer op

Op de Salon International d’Agriculture in Parijs, ’s lands grootste landbouwbeurs, heeft president Macron 12 uur lang rondgelopen en met de boeren gepraat. Er was kritiek dat hij zich in het debat over de pensioenen tot nog toe min of meer afzijdig heeft gehouden. Alle presidenten van de Ve Republiek bezochten urenlang die jaarlijkse beurs. Behalve François Mitterand, die stuurde zijn minister van Landbouw.

 

Watertekort? Dan minder huizen

In de communauté des communes Pays de Fayence (Var) worstelt men in een aantal dorpen met een terugkerend drinkwatertekort. Er is nu besloten heel terughoudend te zijn met het verstrekken van bouwvergunningen. Als er nog meer mensen in het toeristisch zeer aantrekkelijke gebied komen  wonen, wordt het watervraagstuk groter, is het idee.

 

De trein heeft de toekomst?

De regering trekt tussen nu en 2040 € 100 miljard uit voor verbetering en uitbreiding van het spoorwegnet.

 

Palmade toch achter de tralies

De in Frankrijk hoogst populaire komiek Pierre Palmade (1968) is in afwachting van zijn proces in voorlopige hechtenis genomen. Zoals hier eerder bericht veroorzaakte hij onder invloed van cocaïne een frontale botsing waarbij een zwaar gewonde zwangere vrouw die in de geramde auto zat haar baby verloor. Bij een huiszoeking zou ook kinderporno bij Palmade zijn aangetroffen. Aanvankelijk werd hem huisarrest met een enkelband opgelegd. Justitie ging daartegen in beroep en de rechtbank in Parijs besloot tot voorlopige hechtenis.

 

Total-literprijs aan banden

Total Energies heeft per 1 maart een prijsplafond voor benzine en diesel ingevoerd. Voor beide brandstoffen geldt aan de pomp een maximumprijs van € 1,99 per liter.

 

Fransen moeten afvallen

Onderzoek zou hebben uitgewezen dat één op de twee Fransen te dik is. De medische wereld toont zich bezorgd, afvallen is de boodschap.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven