Lente-vakantietip: De Mont Ventoux te voet

do 9 maart 2023

Categorieën: , ,

Door Patrick de Graaf

De Ventoux, die Gevreesde Kale in de Vaucluse staat er natuurlijk niet voor niks. ‘Iedereen’ beklimt de Reus van de Provence op de fiets, maar het kan ook met de benenwagen. Moet je wel in vorm zijn, iets van een kleine 14 km en gemiddeld 5,30 uur stevig doorstappen.

Wat je noemt een uitdaging dus. Maar ja, de Italiaanse dichter Francesco Petrarca (1304-1374) flikte het al op 26 april 1336, dus het moet te doen zijn. De poëet noteerde in een brief dat hij de eerste mens sinds de Oudheid was die van het uitzicht mocht genieten. Hij vertelt er niet bij of het toen waaide, maar ventoux is Occitaans (oude Franse taal) voor wind en dat zou dan weer te maken met de Keltische god Vintour die over de wind ging.

In 2014 uitgestippeld

Je loopt het traject van de randonnée Beaumont-du-Ventoux dat ze in 2014 hebben uitgestippeld. Begint op 1.382 meter en je moet door naar 1.895 meter hoogte. Vanuit Malaucène rijd je even door naar de camping Du Mont Serein. Rechts daarvan begint de route via een vrij brede weg. Volg daarna de bordjes le Mont Ventoux. De klim begint in het bos en uiteindelijk kom je – na de stenen – boven. Waar ook in mei nog sneeuw kan liggen! Je wandeling is geen makkie, zie het als een triomftocht, een zegetocht, je vrouw/vriend/collega in de auto of op de fiets staat op de top al uren op je te wachten.

Lengte: 13,78 km.
Duur: 5,30 uur.
Moeilijkheidsgraad: bovengemiddeld.
Meer info: klik hier.

Uit eten in Malaucène

Le Petit Paradis, 33 Cours des Isnards, +33 (0)6 25 44 13 31.
La Farigoule, 2 Ave. de Verdon, +33 (0)4 90 65 16 84, Italiaans, pizza.
L’Atelier de la Ferme, Place Louis Cornillac, +33 (06) 02 66 47 30.
Chez Laurette, 29 Ave. Du Verdun, +33 (04)90 65 24 80.

Aanrader

Iets verderop: Restaurant en gîtes La Fleur Bleue van het Nederlandse echtpaar David en Filiette Worm in Le Crestet, +33 (0)4 90 36 23 44. Voortreffelijk eten en je kunt voor of na de beklimming van de Ventoux tot rust komen.

1 gedachte over “Lente-vakantietip: De Mont Ventoux te voet”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven