Uitzonderlijk: het paleis van de postbode

di 14 maart 2023

Door Rémi de Ridder

Als je in de schitterende Drôme Provençale rondkijkt, leg dan beslist even aan in Hauterives (2.000 inwoners). Op zichzelf niet zo’n heel spectaculair dorpje, maar ze hebben er toevallig wel het ‘Palais idéal van Facteur Cheval’. En dat is wél spectaculair.

Ik was getipt door iemand die er met open mond had rondgelopen en vond uit dat er jaarlijks meer dan 150.000 bezoekers op af komen. En dat er een film over het leven én levenswerk van deze legendarische postbode Ferdinand Cheval (1836-1924) was gemaakt: de rolprent ‘L’Incroyable histoire du facteur Cheval’ (2018) met Jacques Gamblin als de postbode en Laetitia Casta als diens vrouw.

Het bizarre verhaal is snel verteld: op een van zijn rondes struikelt de plattelandspostbode over een mooie steen. Hij neemt die mee naar huis. Dat werd het fundament van het sprookjespaleis dat hij in 33 jaar steen voor steen (allemaal onderweg op zijn rondes opgeraapt) zou opbouwen tot het surrealistische bouwwerk dat inmiddels tot het cultureel erfgoed van Frankrijk behoort. Zo’n 12 meter hoog en 26 meter lang aan elkaar gemetselde raapstenen. Een beetje moskee, een beetje hindoetempel, een fantasiekathedraal, fabeldieren: je kunt van alles tegenkomen in dit ‘Palais idéal’.

Zijn inspiratie zou Cheval gehaald hebben uit het geïllustreerde tijdschrift Le Magazine Pittoresque, met plaatjes uit verre landen, en van exotische prentbriefkaarten die hij moest bezorgen. In 1969 is het Palais idéal door de Franse staat uitgeroepen tot nationaal monument. Het palais is ook nu open voor bezoekers, wel vooraf reserveren. Meer info: facteurcheval.com

In het dorpje Hauterives zelf is het huisje waar de postbode woonde eveneens te bezoeken, net als de al even surrealistische graftombe die Cheval voor zichzelf en zijn echtgenote op de lokale begraafplaats bouwde.

Uit eten

La Galaure, Rue du Palais Idéal, +33 (0)4 75 68 94 03.
Le Relais, Place du Général-de-Miribel, website Le Relais.
La Terrasse, Route de Laris, +33 (0)4 7568 88 89.
Le Panier du Facteur, 1 Rue André Malraux, +33 (0)6 68 91 79 92.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven