Aanhoudende chaos + Parijs vervuilt + Logeren duurder + Verbod kunstsneeuw + Nice boos + Droogte: waterbeperkingen + Heropening Carlton + Tolwegen nog prijziger

vr 17 maart 2023

Categorieën:

Franse woede allerminst bekoeld

President Macron heeft besloten de voorgenomen pensioenhervorming (pensioengerechtigde leeftijd van 62 naar 64 jaar) buiten het parlement om door te drukken. In de Assemblée Nationale was er geen meerderheid voor te vinden. Artikel 49-3 in de grondwet biedt de uitvoerende macht de mogelijkheid in uitzonderlijke gevallen de volksvertegenwoordiging te passeren. Het besluit leidde meteen tot spontane demonstraties en onlusten, inclusief vernielingen en plunderingen, in onder meer Parijs, Marseille, Nantes en Rennes. De Assemblée stemt maandag over een motie van wantrouwen tegen de regering van première ministre Elisabeth Borne (1961). Ze werd in het parlement uitgejouwd toen ze het besluit van de president bekend maakte. De vakbonden hebben voor zaterdag de 18e nieuwe betogingen aangekondigd en weer een nationale staking voor donderdag 23 maart. Er dreigen wegblokkades door de Gele Hesjes, de meeste olieraffinaderijen zijn al geblokkeerd.

 

Het vuilnis stapelt zich op

Door een voortdurende staking van de vuilnisophalers ligt er in Parijs circa 10.000 ton afval op straat. De wet biedt de autoriteiten de mogelijkheid die mensen te dwingen het werk te hervatten, bijvoorbeeld als de gezondheid van de bevolking in gevaar komt. Burgemeester Anne Hidalgo van Parijs weigerde de staking van haar reinigingsdienst te breken, waarna de prefect van de regio Île-de-France daartoe wel besloot. De vuilnisophalers moeten dus weer aan de slag. Doen ze dat niet, dan hangt hen gevangenisstraf van zes maanden en/of een boete van € 10.000 boven het hoofd. Overigens wordt ook in andere Franse steden het vuilnis niet opgehaald.

 

Airbnb: forse prijsstijging

Wie zijn logies in Frankrijk via Airbnb regelt is gemiddeld 16,4% duurder uit dan een jaar geleden. De aangesloten verhuurders van kamers/huizen zijn daar niet blij mee, de aandeelhouders van Airbnb in San Francisco wel. De prijsstijging kan het landelijk gemiddelde overtreffen, in Saint-Tropez betaal je nu € 407 per nacht, was € 300, ook gemiddeld.

 

Geen kunstsneeuw meer in de Drôme

Het departement Drôme verbiedt vanaf nu de inzet van kunstsneeuw op de pistes. Men oordeelt: te milieuonvriendelijk en te duur.

 

Echec voor Nice

Frankrijk levert in 2028 de ‘culturele hoofdstad van Europa’, en Nice meende in aanmerking te komen. Niet dus. De keus gaat nu tussen Bourges, Montpellier, Rouen en Clermont-Ferrand. Thema van die onderscheiding in 2028 is ‘verbinding van het onverwachte’.
In Nice is men verbolgen. Men wijst op z’n 12 musea en galeries, op het wereldberoemde carnaval, op de 328 dagen in 2022 waarop er ergens in de stad een film werd opgenomen.

 

Droogte: nu al consequenties

Vanwege de sécheresse (droogte) gelden in zes departementen nu al waterbesparende maatregelen. Het gaat om de Aude, Bouches-du-Rhône, de Var, de Alpes-Maritimes, de Isère en de Ain.

 

Het Carlton rigoureus opgeknapt

Het mythische Carlton Hotel aan de Boulevard de la Croisette in Cannes is na een ingrijpende verbouwing van twee jaar heropend. Gebouwd in 1913 was het volgens de Qatarese eigenaren tijd voor een totale modernisering, binnen en buiten. Er kan nu op het dak gezwommen worden, er zijn twee restaurants, twee bars en een tea-lounge.

 

Extra afreken bij de péages

De tol die je op de autoroutes betaalt, was per 1 februari al iets verhoogd. De exploitanten kondigen nu een nieuwe prijsverhoging aan. Ze wijzen op de geldontwaarding en de gestegen onderhoudskosten. Om hoeveel procent het gaat en per wanneer is nog niet bekend.

1 gedachte over “Aanhoudende chaos + Parijs vervuilt + Logeren duurder + Verbod kunstsneeuw + Nice boos + Droogte: waterbeperkingen + Heropening Carlton + Tolwegen nog prijziger”

  1. De Fransen moeten weten dat wij met 67 met pensioen gaan. Niet alles blijft altijd bij het oude. We regelen zoveel Europees, misschien pensioenleeftijd ook maar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven