Donderdag actiedag + Pensioenwet nader bekeken + Mikpunt Macron + Pauze en bemiddeling? + Politie onder vuur + Benzineschaarste houdt aan + Prijzige boodschappen + Fraude bij banken + Italianen mogen blijven + Extra warm in Nice + Oasis-zanger kiest Grasse

vr 31 maart 2023

Categorieën:

Donderdag weer nationaal protest

De vakbonden kondigen voor donderdag 6 april Acte XI aan om te protesteren tegen de pensioenhervorming. Er zal weer in het hele land gestaakt en gedemonstreerd worden. Ondertussen gaan bijna overal (havens, openbaar vervoer, vliegvelden) de protestacties gewoon door. In Parijs heeft het personeel van de reinigingsdienst zijn staking tot aanstaande maandag opgeschort.

 

Wet nog niet van kracht

De nieuwe pensioenwet wordt op verzoek van de oppositie in het parlement bekeken door de Conseil Constitutionel (Grondwettelijke Raad) onder leiding van oud-minister Fabius. Denkbaar is dat de Raad de wet op een aantal punten gewijzigd wil zien. Uitspraak uiterlijk half april. Voordien is de wet niet van kracht.

 

Mikpunt Macron

De populariteit van president Macron is verder teruggelopen. Nog maar 28% van de Fransen steunt hem. Tot woede van de vakbonden was hij wel bereid met hen over alles te praten, behalve over de pensioenwet. De bonden kwamen dus niet naar het Élysée. Tijdens betogingen wordt steeds vaker het aftreden van de president geëist: Macron démissione !

 

Luide roep om bemiddeling

In de loop van volgende week is er een gesprek tussen première ministre Elisabeth Borne en de vakbonden. Steeds meer opiniemakers stellen een ‘pauze’ voor (dus uitstel van de invoering van de pensioenwet) en de aanstelling van een bemiddelaar die naar een compromis zoekt. De regering heeft al gezegd dat ze aan bemiddeling geen behoefte heeft.

 

Excessief politiegeweld?

Onder meer de Raad van Europa is bezorgd over het optreden van de politie tijdens de betogingen tegen de pensioenwet. Er zou sprake zijn van excessief geweld. Volgens verantwoordelijk minister Darmanin (Binnenlandse Zaken) is er niets aan de hand en doet de politie gewoon zijn werk. In Frankrijk zelf wordt gepleit voor het opheffen van de Brigade de répression de l’action violente motorisée (BRAV-M) die vaak op demonstranten zou inrijden.

 

Tankstations hors service

Door stakingen en blokkades bij veel raffinaderijen worden de tankstations niet of niet volledig bevoorraad. Brandstofgebrek, pénurie de carburant. Afgelopen donderdag was het zo dat in de departementen Alpes-Maritimes, Var, Bouches-du-Rhône, Gard en Hérault tussen 20 en 50 procent van stations de service nee moesten verkopen. In de departementen Vaucluse, Alpes-de-Haute-Provence en Hautes-Alpes ging het om 10 à 20 procent.

 

Alpes-Maritimes: dure boodschappen

Afgezet tegen het nationaal gemiddelde prijsniveau zijn de boodschappen in de supermarchés in het departement Alpes-Maritimes 8,4% duurder. In de Bouches-du-Rhône 7,5%, in de Var 5.5%, in de Haute-Alpes 5%, in de Alpes-de-Haute-Provence 3%, in de Gard 1,6%, in de Drôme 1,4%, in de Vaucluse 0,4%.

 

Inval bij 5 banken

Justitie heeft in Parijs huiszoeking verricht bij 5 grote banken: BNP, Exane, Natixis, Société Générale en HSBC. Het zou gaan om fiscale fraude bij dividenden.

 

Rode Brigadisten niet uitgezet

Het Hof van Cassatie heeft nee gezegd tegen de uitlevering van 10 Italianen (8 mannen, 2 vrouwen, van 62 tot 79 jaar oud) waarom de Italiaanse regering had gevraagd. Het gaat om ex-leden van de terroristische organisatie Brigate Rosse (Rode Brigade) die in de jaren zeventig in Italië gewelddadig opereerde. Ze waren naar Frankrijk uitgeweken en dat mocht van president Mitterand (1981-1995) omdat ze hun verleden hadden afgezworen.

 

Opwarming klimaat: het snelst in Nice

Volgens een berekening van de 33 weerstations van Météo France ging de opwarming van het klimaat vorig jaar in Nice het snelst. Met 316 dagen waarop de temperatuur hoger was dan het langjarig gemiddelde.

 

Liam Gallagher kiest Grasse

Liam Gallagher, de leadzanger van de voormalige rockgroep Oasis, heeft zijn oog laten vallen op een Provençaalse villa in Grasse (Alpes-Maritimes). De muzikant betaalt € 3,42 miljoen voor de fraai gelegen woning in la cité des parfums.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven