Boeken: Thriller en gastronomie

di 4 april 2023

Categorieën: , ,

Door Maria Edelman

Afrekening

Bernard Minier (1960) behoort wat mij betreft tot de beste thriller-auteurs van Frankrijk. Was ooit douanier, maar werd liever schrijver en Afrekening is zijn zevende policier met rechercheur Martin Servaz in de hoofdrol. In deze keiharde vertelling wordt in de bossen bij Toulouse een naakte jongeman gevonden met zijn hoofd in een hertenkop en op wiens borst gerechtigheid gebrand staat. Er blijken meer jongens uit de buitenwijken van die stad vermist te worden, er groeit het vermoeden van een duistere samenzwering in kringen van de elite. Het boek leest als een klopjacht, het plot is ontstellend. En het knappe van Minier is dat hij en passant een scherp tijdsbeeld schetst van de huidige situatie in Frankrijk. Demonstraties, complottheorieën, geweld tegen de politie, een tot op het bot verdeelde samenleving. Dit boek is superspannend en daarnaast sociologisch.

Afrekening door Bernard Minier. Xander Uitgevers bv, € 21,99.

 

Bistrotier

Ik ben niet zo van de kookboeken, maar Bistrotier van Stéphane Reynaud heeft veel meer te bieden dan (talloze) recepten. Bijna 500 pagina’s met fraaie illustraties en onmiskenbaar een loflied op de bistro, die mix van café en restaurant, veelal een soort huiskamer waar de keuken vrijwel nooit teleurstelt. Het gaat niet goed met de bistro’s, qua marktaandeel leggen ze het in hoog tempo af tegen de fastfood-ketens die korte metten maken met oer-Franse traditionals als steak tartare, terrines, oesters, uiensoep, boeuf Bourguignon en noem maar op. Desserts als crème brûlée, île flottante, je krijgt er bijvoorbaat zin in. Reynaud, chef-kok en auteur van een hele reeks kookboeken, houdt een terecht en soms best grappig pleidooi voor de institution bistrot, tot op zekere hoogte de bakermat van de Franse gastronomie. Reynaud (geboren in de Ardèche in een familie van slagers en varkenshouders) vertelt met graagte over de achtergrond van recepten en doet er wijnadviezen bij. Het is zo’n mooi salontafelboek dat je waarschijnlijk liever niet in de keuken doorbladert.

Bistrotier, door Stéphane Reynaud. Uitverij Fontein, € 44,99

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven