Vraag & Antwoord: Hoe doe je dat, samen een huis kopen?

wo 5 april 2023

Sietze Jan Dijkstra is advocaat en notarieel jurist.
Contact: Zuid-Hollandlaan 7, 2596 AL Den Haag, +31 (0)70 240 08 75
frankrijkadvocaat.nl

Door de Frankrijk Advocaat

Vraag: We zijn van plan samen met een ander gezin een vakantiehuis in Frankrijk te kopen. Hoe zouden we dat het beste kunnen aanpakken?

Antwoord van de Frankrijk Advocaat: In Frankrijk is het zeer gebruikelijk om een huis onder te brengen in een SCI (Société Civile Immobilière). Dat kan in uw geval heel aantrekkelijk zijn. Zo’n SCI is een Franse (familie)beheersvennootschap en een mengvorm tussen onze vennootschap onder firma en een bv. Hij is nuttig wanneer u een huis met familie, vrienden of de kinderen koopt.

De SCI wordt de eigenaar van het huis en het kapitaal ervan is in aandelen verdeeld. Steekt de een meer geld in het huis dan de ander, dan krijgt hij ook meer aandelen. Ook is het in- en uittreden van aandeelhouders gemakkelijk te regelen omdat daarvoor een eenvoudige akte voldoende is. Een bijkomende voordeel is dat het Franse kadaster (bureau des hypothèques) hier niet aan te pas komt. De SCI is en blijft immers de enige eigenaar van het huis.

De hoogte van het aandelenkapitaal moet goed worden overwogen. Dit wegens het Nederlands successierecht en in het kader van een toekomstige verkoop. Het aandelenkapitaal kan even hoog zijn als de aankoopprijs van het huis, maar ook lager waarbij u het restant aan de SCI leent.

Een paar aantekeningen

  • De oprichting van een SCI kunt u gewoon (bij ons) in Nederland laten verzorgen waarbij u een Nederlandse vertaling van de statuten ontvangt, alsmede fiscale nazorg.
  • Een hypotheek kan ook door de SCI worden afgesloten.
  • Voor de inkomstenbelasting (IR) beschouwt de Franse fiscus de SCI als transparant: eventuele verhuurinkomsten worden alleen bij de aandeelhouders belast.
  • Een SCI mag geen commerciële activiteiten ontplooien, anders wordt hij als een SARL(BV)beschouwd. Er wordt dan bij SCI vennootschapsbelasting geheven met zeer negatieve fiscale consequenties.
  • Gemeubileerde verhuur wordt als een commerciële activiteit aangemerkt. Maar in een bepaalde, eenvoudig te realiseren constructie kan een huis van een SCI zonder fiscale nadelen ook gemeubileerd worden verhuurd.
  • Een SCI kan ook gunstig zijn als u het huis in de loop der jaren aan de kinderen wilt schenken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven