Pensioenwet akkoord * Dure merken belegerd * Uitkeringen omhoog * Triest weekeinde * Burgemeester at gratis mee * Kalsnikovs in Avignon * Privé-jets verboden? * Het horloge van de winnaar * Sterrenchef wil pizza-kampioen worden * Veel Fransen geloven in complotten.

vr 14 april 2023

Categorieën:

Grondwetgevende Raad akkoord met 64 jaar

Vrijdagavond om 18 uur maakte de Grondwettelijke Raad bekend dat de pensioengerechtigde leeftijd van 62 naar 64 jaar verhoogd kan worden. Is de vraag wat er nu gaat gebeuren. De kans lijkt klein dat de tegenstanders (vakbonden, politieke partijen) zich bij dit oordeel neerleggen. Er is al sprake van nieuwe stakingen en blokkades.

 

Vuitton en Moët Hennessy belegerd

Afgelopen donderdag (actiedag 12) werd in Parijs een poging gedaan het hoofdkantoor van LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) te bezetten. Ongeveer 400 manifestanten gingen er per metro naar toe. In hun waarneming een symbool van het kapitalisme. De gendarmerie greep in, er werden rode rookbommen naar binnen gegooid, de materiële schade bleef beperkt. De ceo van LVMH is Bernard Arnault, de rijkste man van Frankrijk en volgens sommige bronnen die van de hele wereld.

 

Bijstand omhoog

Première ministre Elisabeth Borne heeft aangekondigd dat de bijstandsuitkeringen (Smic) per 1 mei met 2% omhoog gaan. Niettemin werd ze dezer dagen in een supermarché uitgejouwd.

 

Dramatisch weekeinde

In het voorbije weekeinde kwamen 8 mensen om het leven toen een appartementengebouw in de Rue Tivoli in het centrum van Marseille instortte. Vermoedelijk oorzaak: een gasexplosie. In hetzelfde weekeinde verloren 6 wintersporters in de Haute-Savoie het leven door een lawine. Een van de slachtoffers was een gids. Météo France had niet voor lawinegevaar gewaarschuwd.

 

Burgemeester at gratis

Hubert Falco (1947), sinds 2001 burgemeester van Toulon (Var), stond deze week voor de rechter in Marseille. Hij wordt ervan beschuldigd jarenlang gratis te hebben geluncht in de kantine van de Conseil Départemental terwijl hij daar geen lid meer van was. Hij zou ook eten mee naar huis hebben genomen en kleding laten stomen op kosten van de Conseil. Volgens Falco was het de gewoonte dat ook oud-leden van de Conseil in de kantine mochten mee-eten. Justitie eist het aftreden van monsieur le maire en 5 jaar onverkiesbaarheid. Uitspraak over een paar weken.

 

Drugsgeweld verspreidt zich

Geweld tussen rivaliserende drugsbendes is in Marseille min of meer aan de orde van de dag: deze week 5 fusillades, geen dodelijke slachtoffers. Maar er werd nu ook in Avignon (Vaucluse) met kalasjnikovs geschoten bij een confrontatie in het drugsmilieu.

 

Privé-jets aan banden?

Er ligt een wetsvoorstel van het parlementslid Julien Bayou (Europe Ecologie Les Verts) om vliegen in privé-jets te verbieden. Op het vliegveld Nice-Côte d’ Azur praat je over 34.710 vliegbewegingen (cijfer 2022) met privé-toestellen. Dat komt neer op 22% van alle luchtverkeer op die aéroport.

 

Klokje Pogacar zoek

Tadej Pogacar (24) won vorige maand de etappekoers Parijs-Nice, maar toen hij zijn hotelkamer in Valbonne even verliet voor een massage, bleek bij terugkomst zijn horloge gestolen. Justitie greep twee Sloveense dieven in de kraag die wel meer op hun kerfstok hadden. Ze werden deze week tot 4 jaar cel veroordeeld, maar dat ongetwijfeld prijzige horloge is tot nu toe onvindbaar.

 

Sterrenchef aast op pizza-titel

Arnaud Faye, de 2-sterrenchef van restaurant La Chèvre d’Or in Èze (Alpes-Maritimes) heeft zich ingeschreven voor het Franse pizza-kampioenschap. Samen met zijn vriend Steeve Bonnet van pizzeria L’Authentique in Nice gaat hij de titelstrijd aan.

 

‘Complotdenkers’ rukken op

Een enquête zou uitwijzen dat inmiddels 35% van de Fransen meent dat corona en de opwarming van de aarde een bedenksel zijn van enigerlei elite.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven