De 100 dagen van Macron * Nationale actiedag op 1 mei *  Meer loon voor onderwijzers * Prijsstop elektra verlengd * Hardrijders iets ontzien * Korte levensverwachting platteland * Burgemeester Toulon veroordeeld * Inflatie: dure zomer * Contant betalen nog de norm * Minder rokers * Gehucht te koop

vr 21 april 2023

Categorieën:

De president wil verzoening

In zijn tv-toespraak van afgelopen dinsdag legde president Macron nog een keer uit dat de pensioenhervorming noodzakelijk is. En hij vroeg om 100 dagen (tot 14 juli, de nationale feestdag) appaissement (verzoening) waarin hij zal laten zien dat hij het beste met Frankrijk voor heeft. Hij noemde drie thema’s: hervorming van de arbeidsmarkt, aanpak van de misdaad en verbetering van de gezondheidszorg. Concrete voorstellen deed hij niet. Vakbonden en oppositie waren allerminst onder de indruk. Tijdens een zwaar beveiligd departementaal werkbezoek zei hij dat hij niet zal aftreden en doorgaat met het hervormen van het land.

 

Nationale actiedag op 1 mei

De sociale onrust in Frankrijk houdt aan. De vakbonden hebben opgeroepen het land op 1 mei (de Dag van de Arbeid, in Frankrijk een officiële vrije dag) plat te leggen. Stakingen en demonstraties in het hele land. Maar voor die datum wordt er overal op relatief beperkte schaal aanhoudend tegen de pensioenwet geprotesteerd. Onder meer de treinmachinisten legden donderdag het werk neer, met name in Rennes kwam het tot botsingen met de oproerpolitie. Vrijwel dagelijks in veel steden een concert des casserolles, manifestanten die met potten, pannen en pollepels hun woede over de pensioenwet uiten.

 

Meer geld naar het onderwijs

In een poging het onderwijs als werkterrein aantrekkelijker te maken, heeft de regering aangekondigd dat de salarissen in die sector met € 100 tot € 230 per maand verhoogd worden.

 

Stroom niet duurder, gas wel

De eerder afgekondigde maximale prijs voor elektriciteit (bouclé de prix) blijft tot 1 januari 2025 van kracht. Er geldt ook zo’n prijsmaatregel voor gas, maar die komt per 1 juli te vervallen.

 

Iets te hard? Geen punt

Wie na 1 januari 2024 hooguit 5 km te hard rijdt, raakt geen punt meer kwijt op zijn/haar Franse rijbewijs met maximaal 12 strafpunten. Maar de bijbehorende boete (€ 68) moet gewoon betaald blijven worden.

 

Onvoldoende medische zorg op het platteland

Uit een onderzoek in opdracht van Association des maires ruraux de France (vereniging van plattelandsburgemeesters) blijkt dat de levensverwachting voor stedelingen gemiddeld 2 jaar hoger is dan die van mensen die buiten de stad wonen. Volgens de burgemeesters is gebrek aan voldoende medische zorg de verklaring. Men eist maatregelen van de regering en stelt onder meer voor medische studenten verplicht stage te laten lopen op het platteland.

 

Burgemeester Toulon uit zijn ambten gezet

Zoals vorige week al bericht, moest Hubert Falco (1947), sinds 2001 burgemeester van Toulon (180.000 inwoners), zich voor de rechtbank in Marseille verantwoorden voor gratis maaltijden in de kantine het Conseil Déepartemental waarvan hij geen lid meer was. Hij is nu veroordeeld conform de eisen van justitie: voorwaardelijke celstraf, ontzetting uit het ambt en 5 jaar onverkiesbaarheid. Falco is in beroep gegaan maar de prefect van het departement Var heeft hem niettemin met onmiddellijke ingang van zijn functies als burgemeester en president van de Métropole Toulon Provence Méditerranée ontheven.

 

Hoogtepunt geldontwaarding komt nog

Michel Édouard Leclerc van de gelijknamige supermarktketen voorspelt dat het toppunt van de inflatie in Frankrijk in de zomer bereikt wordt. Dit impliceert dat de boodschappen nog duurder kunnen worden.

 

‘Cash’ nog heel gewoon

Onderzoek leert dat 50% van de Fransen de boodschappen en espèces (contact) afrekent. Maar met 43% is de bankpas in opmars en 6% betaalt nog met een chèque. De regering heeft winkeliers gewaarschuwd die weigeren contante betaling te accepteren. Ze zijn daartoe verplicht.

 

Minder rookwaar verkocht

Na forse en voortdurende accijnsverhogingen werden er in het eerste kwartaal van dit jaar 4,4% minder sigaretten en dergelijke verkocht. De fiscus ging er 2% (€ 60 miljoen) op achteruit. In dezelfde periode werden 5 illegale sigarettenfabriek opgerold en een stijgend aantal rokers zou nu via internet bestellingen plaatsen in Oost-Europa.

 

De droom van je eigen gehucht

Ter hoogte van Collioure aan de voet van de Pyreneeën staat een hele hameau (gehucht) te koop dat best interessant kan zijn voor wie iets te besteden heeft. Gaat om 5 fraaie panden, zwembad, tennisbaan, sporthal, garage en een werkplaats. Het gehucht is qua energie geheel zelfvoorzienend. Vraagprijs: € 3,2 miljoen en je krijgt er een subliem uitzicht bij.

1 gedachte over “De 100 dagen van Macron * Nationale actiedag op 1 mei *  Meer loon voor onderwijzers * Prijsstop elektra verlengd * Hardrijders iets ontzien * Korte levensverwachting platteland * Burgemeester Toulon veroordeeld * Inflatie: dure zomer * Contant betalen nog de norm * Minder rokers * Gehucht te koop”

 1. Goedemorgen Rene!

  Je schrijft iets over een gehucht te koop voet Pyreneeën, waar ligt het precies?
  En waar is meer info te vinden ?
  Hoor het even, dank je wel!
  Mooie dagen gewenst, wij komen eind van de maand die kant op om vakantie te vieren!

  Hartegroet,
  BerryVincenta

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven