Onze favorieten in het achterland (17): Venasque

do 4 mei 2023

Door Denise Baudet

De medewerkers van Kijk, Zuid-Frankrijk! vertellen in deze wekelijkse rubriek over hun favoriete dorpjes in het arrière-pays. Dit keer Denise Baudet over Venasque (Vaucluse).

Al vaak genoeg tegen collega’s en vrienden gezegd: ga – als je er in de buurt bent – nou eens niet naar Gordes en Ménerbes, maar naar het meer bescheiden en toeristisch minder drukke Venasque, ondertussen wel degelijk ook zo’n plus beau village de France.

Ik kom er graag, in die superieur gelegen uitkijkpost die als het ware waakt over wijngaarden en kersenbomen. Wie Vansque zegt, zegt cerise en het ligt dus voor de hand dat de ongeveer 1.200 inwoners elk jaar hun Festival de la cerise et du terroir vieren. Dit keer op zondag 4 juni. Als ik maar even kans zie, ben ik erbij.

Venasque en de Plaine de Carpentras, 1882.

Tot 1791 onder pauselijk gezag

Je weet het niet, maar het zou zijn dat er in de prehistorie al volk rondliep in wat nu Venasque heet. In elk geval zijn er in grotten in de buurt gereedschappen uit die tijd gevonden. Sla ik even gauw een heleboel eeuwen over, ten tijde van de Romeinen was Venasque dankzij haar strategische ligging bovenop een rots nogal van betekenis. In 1274 kwam het dorp in handen van de katholieke kerk en zou het tot 1791 onder pauselijk gezag blijven. Was het wel al lang de hoofdstad van een bisdom. Wat weer te danken was aan Saint Siffrein, een monnik van de Abdij van Lérins die het tot bisschop schopte.

Hoogbejaarde huizen met lichtgele façades

Het zal best, maar ik ben meer onder de indruk van de steile straatjes met die hoogbejaarde huizen met lichtgele façades uit de 14e-17e eeuw en het voormalige gasthuis in de Rue de l’Hôpital, vlakbij een typisch Provençaals fontein uit de 18e eeuw. Je vindt er trouwens een paar pleintjes met fonteinen, lekker terrasjes en dus dat uitzicht over de vlakte van de Vaucluse, met in de verte de Dentelles de Montmirail en bij helder weer de Mont Ventoux.

Lustoord voor schilders

Logisch toch dat Venasque een soort lustoord voor schilders en andere kunstenaars is? Loop maar even binnen bij hun ateliers en er zijn ook een paar verleidelijke boetiekjes.

Over kunst gesproken: in de Église de Notre Dame die al uit de 6e eeuw dateert, is een Kruisiging uit 1498 te bewonderen die gemaakt zou zijn door een primitieve schilder uit de School van Avignon. Daaronder trouwens een heel bijzondere doopkapel in de vorm van een Grieks kruis waarvan de marmeren zuilen uit Romeinse bouwwerken stammen.

Églie de Notre-Dame

Wat mij betreft is Venasque dus heel erg oké. Meer dan tevreden en op mijn gemak als ik voor de lunch aanschuif bij Plein Air, heerlijk terras!

Uit eten

Plein Air, Restaurant des Producteurs, 2847 Route de Gordes.
Le Petit Chose, Place de la Fontaine.
Hotel-restaurant Les Remparts, 36 rue Haute.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven