Vraag & Antwoord: je Franse huis op een veiling kopen?

do 4 mei 2023

Sietze Jan Dijkstra is advocaat en notarieel jurist.
Contact: Zuid-Hollandlaan 7, 2596 AL Den Haag, +31 (0)70 240 08 75
frankrijkadvocaat.nl

Door De Frankrijk Advocaat

Vraag: in Frankrijk een huis via een veiling kopen, hoe werkt dat?

Antwoord van de Frankrijk Advocaat: De vrijwillige veiling (enchère) is een manier van verkopen die de laatste tijd steeds populairder wordt. Er zijn verschillende redenen waarom een verkoper voor zo’n veiling kiest. Misschien omdat hij/zij op een bepaalde datum een groot bedrag op zijn rekening moet hebben staan. Of omdat het tegen elkaar opbieden allicht tot een hogere prijs kan leiden.

Hoe gaat dat? De verkoper schakelt een notaris in die met de verkoper een cahier des charges opstelt. Daar staat alle relevante informatie in, van kadastrale gegevens en de bestemming van het huis tot en met de inhoud van alle verplichte rapporten (asbest, loodhoudende verf, etc.). En uiteraard de inzetprijs.

De veiling wordt meestal binnen drie maanden nadat de notaris daartoe opdracht heeft gekregen, gehouden. Deze zorgt ervoor dat gegadigden het huis kunnen bezoeken, laten taxeren, een bouwkundig onderzoek laten uitvoeren, etc. Die kosten zijn – meestal – voor rekening van de koper. Daarnaast moet hij/zij over het algemeen 2% van het laatste bod betalen.

LET OP: de koper kan geen financieringsvoorbehoud maken. Evenmin geldt bij een veiling de wettelijke bedenktijd van 7 dagen.

Op de veilingdag

Gegadigden moeten een half uur voor aanvang aanwezig zijn en zich bij de notaris laten inschrijven. Zij leveren daarbij een gegarandeerde bankchèque in van 20% van de inzetprijs.

De veiling zelf verloopt uiterst snel en is een verhaal apart. De notaris steekt achter elkaar twee kleine kaarsjes aan die elk 15 à 30 seconden branden. Het bod dat bij het uitdoven van het tweede kaarsje is uitgebracht, geldt als beslissend. De notaris maakt er een proces-verbaal van op.

Als koper heb je 45 dagen de tijd om alle verschuldigde bedragen te voldoen. Lukt dat niet, dan ben je rente verschuldigd, plus alle veilingkosten. Er volgt dan een tweede veiling, de surenchère. Als die minder opbrengt, is de koper ook aansprakelijk voor het verschil.

LET OP: Iedereen kan een tweede veiling aanvragen.

Internet-veiling

Niet verrassend: de veiling op internet is steeds populairder geworden. Kijk op www.immobolier.notaires.fr. De gang van zaken is ongeveer als hierboven aangegeven, maar de veilingperiode is 48 uur. Als een bod binnen twee minuten door een nieuw bod gevolgd wordt, zal die 48 uur met twee minuten worden verlengd, tot na een laatste bod die twee minuten zijn verstreken.

Bij deze veiling geldt niet dat de koper van tevoren een gegarandeerde bankchèque moet inleveren. Mede daarom mag de verkoper uit alle biedingen een keuze maken. Hij is niet verplicht het laatste en hoogste bod te accepteren. Zo zijn er wel meer verschillen. Over het algemeen wordt positief geoordeeld over deze internetveilingen.

2 gedachten over “Vraag & Antwoord: je Franse huis op een veiling kopen?”

  1. Als koper kan u niet deelnemen (bieden) aan de bij de openbare of gerechtelijke verkoop van een huis. U dient zich te laten vertegenwoordigen door een advocaat. Kostprijs +/- 250€. U mag ter plaatse aanwezig zijn maar enkel uw advocaat kan bieden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven