Pensioenverzet houdt aan * ‘Graaiflatie’ aan de pomp * Macron in beeld * Amper regen * Niet iedereen welkom * Wie durft nog? * Overbevolking in het gevang * Drones tegen de misdaad * People: Brad Pitt en Silvio Berlusconi

vr 12 mei 2023

Categorieën:

Sociale onrust: de volgende ronde

Zoals hier eerder vermeld: de vakbonden organiseren op 6 juni hun volgende ronde demonstraties tegen de pensioenwet. Op 8 juni stemt het parlement over een motie die intrekking van die wet verlangt. De Raad van State heeft inmiddels een tweede verzoek voor een referendum over die wet afgewezen.

 

De benzine wordt duur betaald

Volgens de Association des consommateurs CLCV is de bruto-marge van brandstofleveranciers sinds begin 2022 nog nooit zo hoog geweest. Vandaar de hoge prijzen aan de pomp, aldus die consumentenbond.

 

Vlag, foto en verwijzing

De Assemblée Nationale wil dat er voortaan naast de Franse vlag op de gemeentehuizen in dorpen/steden met meer dan 1.500 inwoners de Europese vlag te zien is. Er moet op die mairies ook de revolutionaire slogan ‘Liberté, Égalité, Fraternité’ staan. Binnen in de raadhuizen voortaan verplicht een foto van de president, plus een kopie van de Verklaring van de Rechten van de Mens.

 

Nijpend watertekort

In 19 departementen geldt nu een watercrisis, met beperkende maatregelen voor watergebruik. In de Pyrenées Orientales is er een verbod voor de aanleg van een zwembad ‘hors sol’.

 

Gezinshereniging: liever niet

Volgens een enquête is 5 van de 10 Fransen tegen gezinshereniging van immigranten.

 

Volksvertegenwoordigers stoppen

De burgemeester van Saint-Brévin (Loire-Atlantque, 10.000 inwoners) heeft de handdoek in de ring gegooid nadat zijn huis door politieke tegenstanders in brand was gestoken. De regering maakt zich steeds meer zorgen over toenemend geweld jegens gekozen volksvertegenwoordigers die – steeds vaker – willen aftreden.

 

Overvol in het cachot

Er zitten 73.000 mensen in de Franse gevangenissen. Er is maar ruimte voor ongeveer maximaal 61.000 gedetineerden. Onderzoek leert dat de gemiddelde overbevolking in Franse prisons 135% bedraagt. In 3 gevangenissen ging in het vorig jaar om 200%.

 

Drones boven Nice

De Raad van State heeft ja gezegd tegen het verzoek van burgemeester Estrosi van Nice om drones van de Police Nationale in te zetten boven de Niçoise achterstandswijk (in het Frans quartier sensible) Les Moulins. Daar vechten drugsbendes elkaar de tent uit.

 

Bijpraat over Pitt en Berlusconi

Hollywood-acteur Brad Pitt, eigenaar van Château en domaine Miraval in Correns (Var) heeft in een Ferrari F1 getraind op het circuit Paul Ricard in Le Castellet (Var). Ter voorbereiding op zijn rol in een film over het FI-milieu die in juli wordt opgenomen.

In Châteauneuf-Grasse (Alpes-Maritimes) heeft de burgemeester 5 eigenaren van grote huizen, onder wie de Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi, op de (forse) bon geslingerd omdat ze zich niks aantrokken van de plaatselijke maatregelen voor beperking van het watergebruik.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven