Onze favorieten in het achterland (19): Grimaud

do 18 mei 2023

Door Denise Baudet

De medewerkers van Kijk, Zuid-Frankrijk! vertellen in deze wekelijkse rubriek over hun favoriete dorpjes in het arrière pays. Dit keer Denise Baudet over Grimaud (en Port Grimaud) in de Var.

Port Grimaud

Hoezo Grimaud? Nou, nogal simpel, dan heb je er met het bijbehorende Port Grimaud twee in één. Een middeleeuws dorp en een klein stukje naar beneden vind je een heel jong havenstadje voor pleziervaart aan de Golfe de Saint-Tropez. En je beleeft dus in één moeite door zowel een echt Provençaals dorpje in het achterland als iets van het mondaine leven aan de Côte d’Azur. Ik ken nogal veel mensen die Saint-Tropez bewieroken, maar ik zal nooit nalaten hen te attenderen op Grimaud, vrijwel om de hoek.

De serene rust van een Provençaals gehucht

Een paar jaar geleden begon ik er mijn ontdekkingsreisje door stom toeval. Ergens een verkeerde weg ingeslagen, je kent dat wel. Ik belandde in het zeer oude dorp en ik zou bijna zeggen dat ik niet wist wat me overkwam. Die bijna serene rust van een Provençaals gehucht, de smalle straatjes met prachtige rijke herenhuizen in vaak oogstrelende kleuren en een fenomenaal uitzicht op de baai van Saint-Trop. Ga er maar eens kijken in de Rue des Arcades. Ik zag het dorp ergens een keer beschreven als het balcon fleuri sur le Golfe en dat vind ik helemaal niet overdreven. Want bloemen, bloemen en bloemen.

Église Saint-Michel

De Romeinen wisten het al

Later leerde ik dat Grimaud, dat toen nog direct aan zee lag, ten tijde van de Romeinen heel wat voorstelde en dat het er in de 14e eeuw juist beroerd toeven was. Vanwege de pest en plunderende roversbendes. Er werd een verdedigingsmuur gebouwd, maar die hielp niet echt, al helemaal niet tegen die vreselijke ziekte. Er stond toen al wel de église Saint-Michel uit de 12e eeuw waar je zeker even binnen moet lopen. Een tippeltje naar boven, naar de ruïnes van het kasteel uit de 11e eeuw, is wat mij betreft ook een aanrader. In het hoogseizoen worden er op de trappen er naartoe regelmatig concerten gegeven, of er zijn toneelvoorstellingen. Wat zou ik daar graag een keer bij zijn. En ik hoef natuurlijk niet te vertellen dat het in het oude dorp wemelt van de verleidelijke terrasjes, zoals dat hoort en Provence. Net als die paar galerietjes, want Grimaud is bijna vanzelfsprekend ook een lustoord voor schilders en andere kunstenaars. Ze hebben meer dan eens de graanmolen uit de 17e eeuw die nog in vol ornaat indruk maakt, tot hun onderwerp gemaakt. Naar het schijnt had je vroeger in die buurt wel 9 van die molens.

Port Grimaud

Van moeras tot badplaatsje

Vanuit de ramen van het toenmalige kasteel, dat ook diende als toevluchtsoord voor de lokale bevolking, hadden de schildwachten een wijds uitzicht op de baai die achter een moeras aan land kwam. Dat moeras heet nu Port Grimaud, amper een paar kilometer van het middeleeuwse dorp waarmee het één gemeente vormt. Er wonen zo’n 4.500 bevoorrechte mensen.

Maar dat moeras dus. Je had in 1960 een architect François Spoerry die een plek zocht voor een villa aan zee. Hij werd de grondlegger van wat nu Port Grimaud is, een stadje op zich, echt totaal anders dan zijn naamgever.

Het Venetië van de Provence, erfgoed van de 20e eeuw

In de loop der decennia uitgegroeid tot heel uniek, kleurrijk badplaatsje met iets van 7 km kanalen en boogbruggen dat zich met enig recht van spreken graag afficheert als het Venetië van de Provence. Als je er rondloopt, snap je eigenlijk al meteen dat Port Grimaud officieel genoteerd staat als ‘erfgoed van de 20e eeuw’.

Plage des Cigalons

Een bootje huren op het strand

Je kunt er een rondvaartje maken, de haven ligt meestal hutje-mutje vol met plezierjachten, maar er zijn ook heerlijke stranden. Ik kies bijna steeds voor het grote Plage de Port Grimaud waar je bootjes en waterfietsen kunt huren. En nu we het toch over sportief bewegen hebben, er kan rond Port Grimaud gefietst en gewandeld worden. Loop maar een tijdje over het Sentier de Littoral langs de kust, een belevenis.

Er gelden kledingvoorschriften

Als je het grotendeels autovrije plaatsje binnenkomt, zie je eerst een bord met kledingvoorschriften die onder meer een verbod op ontblote bovenlijven, ook voor mannen, behelzen. Ook dat bevalt me aan Port Grimaud en dat je er uit de keuken van zo’n beetje hele wereld kunt snoepen, is nóg een reden waarom ik Grimaud en zijn Port mijn favoriete dorp noem.

Marché Nocturne

Uit eten in Grimaud

  • Les Santons, Route Départementale 558.
  • Fleur de Sel, 4 place du Cros.
  • La Table de Didier, 165 route du LittoralL
  • La Fontaine , 611 route Nationale 558.

Uit eten in Port Grimaud

  • Pasta & Via, 10 place du Marché.
  • Lily’s, 14 place des Artisans.
  • Rialto Pizza, 24 Place des Artisans.
  • La Table du Mareyeur, 10 place des Artisans (vis).
  • Le Grand Pin, 8 rue de l’Octogone.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven