Lavendel: het blauwe goud van de Provence

di 23 mei 2023

Door Ellen van Linschoten

Dat willen we allemaal wel. Want het is een fantastische ervaring om langs de bloeiende lavendelvelden te lopen en de geuren op te snuiven. Van midden juni tot eind juli zijn ze op hun mooist. Alleen al op het Plateau de Valensole (foto, Alpes-de-Haute-Provence) heb je zo’n 800 km2 lavendelvelden met maar liefst 50 tinten paars tot je beschikking. Maar voor een lavandel-excursie kun je ook terecht in de Vaucluse (Pays de Sault, Luberon Nord, Roussillon, Luberon Sud, Saignon, Bonnieux) of in de Drôme Provençale, bij Grignan en Saou.

De ziel van de Provence

Lavendel is de ziel van de Provence, vond Jean Giono (1895-1970), de grote Provençaalse schrijver uit Monasque (Alpes-de-Haute-Provence) die noteerde: ‘La lavande, c’est l’âme de Provence’. En wie zal hem tegenspreken? Vanzelfsprekend is er een speciale Giono-lavendelroute.

Twee soorten multi-toepasbaar goud

In de Provence heb je twee soorten goud: ‘l’or jaune’ en ‘l’or bleu’. Geel staat voor olijfolie, blauw voor lavendel. Beide zijn onlosmakelijk met het zonnige zuiden verbonden en multi-toepasbaar. In de tuin, in de keuken, in de geneeskunde, in het dagelijks huishoudelijk gebruik. Egyptenaren, Grieken en Romeinen gebruikten lavendel al om de verkwikkende werking, tegen lastige insecten en tal van kwalen. Geplant tussen wijngaarden doet lavendel dienst als natuurlijke insecticide. Het blauwe goud staat ook aan de oorsprong van de parfumindustrie in Grasse. Sinds 1981 heeft de betere lavendel een AOC (appellation d’origine contrôlée) en moeten de essences aan strenge eisen voldoen.

Er zijn ook tal van lavendelfeesten na de oogst. informeer ernaar bij de plaatselijke Offices du Tourisme.

Uit eten

Valensole:
Le Jardin de Celina, 310 rue du 19 mars.
Musée de la lavande, Route de Grenoux.
Brasserie du Plateau, 2 place Frédéric Mistral.

Sault:
Le Provençal, Rue Port des Aires.
Le Louvre, 1 place du Marché.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven