Betaalbaar eten aan zee

wo 24 mei 2023

Door Raoul Duchemin

Ik kreeg een mailtje van een vriend die prima had geluncht bij Le Cabanon in Roquebrune-Cap-Martin (Alpes-Maritimes). Verbaasde me niks, ik was er eerder een paar keer geweest. Ideaal aan het strandje gelegen en de zeer betaalbare combi van de Italiaanse en de meer méditerrane keuken sprak me steeds aan.

Ik heb een zekere voorkeur voor relatief ‘kleine’ adressen aan het strand. ‘Pieds dans l’eau’, maar geen poeha, goed eten en geen bancaire beslommeringen. Dus ik dacht: ik zet even een paar van die ‘strandtenten’ op een rijtje. Er zijn misschien meer mensen die zich daar op hun gemak voelen. Kijk eerst maar even naar die Cabanon in Roquebrune, Plage du Buse, plagedubuse.com

In het departement Bouches-du-Rhône ga ik in La Ciotat graag naar R.I.F. Dat staat voor ‘République Indépendante de Figuerolles’. Iets van een anarchistisch ideaal, zogenaamd alleen toegankelijk voor wie over een namaakpaspoort beschikt. Feitelijk gaat het om 87 traptreden. Naar men zegt ooit een ‘meeting-point’ voor types als Hemmingway en Delon. Zal best, maar het eten (iets van Carïbische invloeden) is er verleidelijk. Meer info: figuerolles.com

Kom je onverhoopt in Marseille terecht: de enige echte ‘strandtent’ is Le Bistrot Plage: bistrot-plage.fr

In de Var ben ik geneigd nog een keer naar Le Pradeau Plage (sinds 1989) in Giens te gaan, pradeauplage.com Of op het Île de Porquerolles naar La Plage d’ Argent, met z’n houten terras op een van de mooiste stranden van Zuid-Europa, laplage-dargent.com

In Ramatuelle ga ik zeker niet naar de ‘star-gebonden’ Club 55, maar veel liever naar Chez Camille, aan het eind van de baai. Vissershuisje uit 1913, de keuken van de zee, toch wel een beetje aan de prijs. www.chezcamille.fr

En als je er toch bent: in Saint-Tropez Les Graniers, lesgraniers-sainttropez.com op het gelijk genoemde plage, vlak achter de citadelle.

In Toulon heb ik een soort vast strandadresje: La Note Bleue, Plage de Mourillon. facebook.com/lanotebleuetoulon/

Aarzel niet. Ik zal dezer dagen over sjieke adressen en aanbevolen visrestaurants berichten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven