Flaneren en begeren: Saint-Tropez aan je voeten

do 25 mei 2023

Door Rémi de Ridder

Vaak genoeg geweest, maar nooit fan geworden van Saint-Tropez. ’t Zal aan mij liggen. Maar ik heb wel wat met de schoenenindustrie van dat voormalige vissersdorp. Nou ja, industrie, dat gaat wat ver. ’t Gaat gewoon om slippers en sandalen, maar die zitten me toevallig best lekker. En al helmaal als het knap warm is.

Eigenlijk een heel verhaal, dat schoeisel van Saint-Tropez.

Begint in 1933 toen Armeense vluchtelingen er uit arren moede maar een schoenlapperij begonnen. Een van hen was Jacques Kéklikian die de spartiates uitvond. Feitelijk sandalen, maar dan net even anders, unieker. Met platte of hoge hak. Wonderbaarlijk hoeveel creativiteit een sandaaltje kan oproepen. Dankzij zo’n 150 materialen in alle kleuren van de regenboog. Het absolute topmodel? Een compositie van een sandaal met sleehak van kurk, versierd met Swarovski-kritsal.

In het atelier van K.Jacques

Internationale allure

Die meneer Jacques Kéklikian is achteraf gezien de grondlegger van zijn klassieke familiebedrijf en hij zou zich waarschijnlijk in zijn graf omdraaien als hij wist van de huidige internationale allure van zijn merk K.Jacques. Of het klopt weet ik niet, maar het zou zo zijn dat mevrouw Obama in de VS met K.Jacques sandaaltjes ging rondlopen en dat was het begin van de internationale allure van het merk. Het zal wel, een feit is dat die K.Jacques sandaaltjes van Dubai tot in IJsland te koop zijn. En beroemde ontwerpers als Kenzo, Givenchy, Balenciaga en Lagerfeld deden voor hun accessoires een beroep op het familiebedrijf. Dat heel graag  het dorp als ‘bron’ aanwijst: ‘crée et fabriqué à Saint-Tropez’ is daarvan een bewijs.

Espadrille Tropézienne Sasha Brigitte Peace

De espadrille nader bekeken

Zo’n sandaaltje is natuurlijk eigenlijk niks meer dan een trouvaille van de oude Grieken, maar in het Tropézienne schoenenmilieu roken ze ook een kans als ze de espadrille nog eens nader bekeken. Een soort touwslof, ik weet geen goeie vertaling, ik loop er ’s zomers bijna elke dag op.

En je hebt er dus dat merk Espadrille Tropézienne dat die slofjes maakt met een nadrukkelijke verwijzing naar St. Trop. De kleuren van het dorp (rood, wit), vermelding van beroemde locaties als de Place des Lices op je espadrilles. Of je laat er de naam van je favoriete club, politicus of liefde van je leven op zetten. Mij niet gezien, maar dat is wat anders.

Make Your Own Hacaianas

Braziliaanse teenslippers

De wereld van de voetbekleding in Saint-Tropez heeft nog meer te bieden: de havianas. Dat zijn teenslippers van Braziliaanse origine, een merknaam die een soortnaam werd.En die worden dus ook gewoon in dat dorp aan de Méditerranée gemaakt. Het maakt niet uit hoe je wilt dat ze eruit zien, ‘make your own havianas’, alles kan. Zoals eigenlijk altijd in Saint-Tropez waar flaneren en begeren de trefwoorden zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven