Topstart toeristenseizoen * Chaos in de lucht * Accu’s in de maak * Beducht voor natuurbranden * Alleen spoedeisende hulp voor illegalen * Plastic in de Méditerranée * Drijvend strand * Miljoenen voor Formule I? 

vr 2 juni 2023

Categorieën:

Feestje voor de toeristenindustrie

In mei en met name tijdens het pinksterweekeinde was het in Zuid-Frankrijk al erg druk met toeristen. Tot genoegen van de desbetreffende industrie. Die ziet er een geruststellend voorteken in met betrekking tot ‘het seizoen’ in juli en augustus. Gevreesd werd dat toeristen zouden wegblijven vanwege de sociale onrust in het land.

 

Actiedag 6 juni: vliegverkeer ontregeld

De vakbonden hebben voor 6 juni nieuwe massale demonstraties en stakingen aangekondigd uit protest tegen de pensioenhervorming. In elk geval de luchtverkeersleiders gaan op 6 en 7 juni (weer) staken wat consequenties kan hebben voor het vliegverkeer in een deel van Europa. Het vliegveld van Marseille heeft voor 6 juni alvast 20% van de vluchten gecanceld. Op 8 juni stemt de Assemblée Nationale over een motie van de oppositie om de pensioenwet in te trekken.

 

‘Giga-factory’ voor accu’s

In Lens (Pas-de-Calais) is – speciaal voor de Franse auto-industrie – de eerste accufabriek geopend in wat moet uitgroeien tot een Vallée des batteries met op termijn werkgelegenheid voor 20.000 mensen.

 

Natuurbranden: 3.600 pompiers erbij

Frankrijk bereidt zich voor op nieuwe natuurbranden. Tijdens een werkgezoek aan het departement Gard heeft president Macron een actieplan bekend gemaakt: er worden met spoed 3.600 pompiers (brandweerlieden) opgeleid, in het hele land komen waterputten en worden er voorraden bluswater aangelegd.

 

Minder hulp voor illegalen?

Een enquête zou uitwijzen dat 66% van de Fransen van mening is dat mensen die illegaal in Frankrijk verblijven alleen in spoedeisende gevallen recht hebben op medische zorg.

 

Zee van plastic in de Méditerranée

Wat betreft plastic afval is de Méditerranée volgens onderzoekers de meest vervuilde zee ter wereld. In Parijs overlegden experts uit 173 landen hoe de plasticbelt in de oceanen en zeeën het best aangepakt kan worden. Nice wil graag dat er in die gemeente een speciaal onderzoeksinstituut wordt gevestigd.

 

Drijvend strand voor de Côte d’Azur

De Franse zuidkust heeft aardig wat stranden, maar ondernemers hebben nu bedacht dat er Plage flottante (drijvend strand) bij moet. Het heet Canua Island, heeft een zwembad, een bar, etc. Het ‘eiland’ is al wel zeewaardig verklaard, maar er is nog (?) geen toestemming om er mensen op te ontvangen.

 

Formule I: wie gaat dat betalen?

Dit jaar geen Formule I-race in Frankrijk. De president van de Conseil Départemental van de Var ziet mogelijkheden om het evenement in 2024 naar het circuit Paul Ricard in Le Castellet (Var) terug te halen. Maar dan moet de regering over de brug komen. Hij heeft de minister van Sport om een bedrag van € 15 à € 20 miljoen gevraagd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven