Laag geboortecijfer * Toerisme beteugeld? * Meer ‘Franse’ medicijnen * Bidden op het schoolplein * Eco-actiegroep verboden * Plus 40 graden op Corsica * Gemeenraad stapt op. * Hitte maakt slachtoffers * Ongemak op het strand * ’s Werelds duurste Eend

vr 23 juni 2023

Categorieën:

Te weinig baby’s 

In Frankrijk bestaat in toenemende mate bezorgdheid over het relatief gering aantal baby’s dat er het levenslicht ziet. Het landelijk geboortecijfer ligt nu op 1,76, in de zuidelijke departementen Alpes-Maritimes en de Var gaat het om respectievelijk 1,82 en 1,92.


Stop au surtourisme

Frankrijk is ’s werelds meest toeristische bestemming, maar de regering wil het wat ze noemen surtourisme nu enigszins gaan beteugelen. Bijvoorbeeld via toegangsbeperkingen voor ecologisch gevoelige gebieden als de calanques aan de Méditerranée en in het algemeen wat minder toeristische reclame.


Meer ‘eigen’ medicijnen

Om het aanhoudende tekort aan medicijnen enigszins onder controle te krijgen, wil president Macron dat circa 50 medicamenten voortaan in eigen land worden gefabriceerd. Tijdens een werkbezoek aan de Ardèche heeft hij onderhandelingen met de producenten aangekondigd.


Gebeden op het schoolplein

In Nice heerst grote verontwaardiging over leerlingen op openbare scholen die vrijwel ineens de pauze gebruiken voor gebeden richting Mekka. Burgemeester Estrosi en de regering in Parijs eisen – onder verwijzing naar de laïcité, de scheiding tussen kerk en staat – dat er eind aan wordt gemaakt.


Eco-actiegroep mogelijk ontbonden

De regering wil de organisatie Soulèvement de la Terre ontbinden, lees: verbieden. De actiegroep was betrokken bij een aantal grote eco-demonstraties die uit de hand liepen en waarbij ook aan politiezijde gewonden vielen. De zaak wordt ongetwijfeld aan de rechter voorgelegd.


Temperatuurrecord op Corsica

Afgelopen dinsdag werd in het zuidelijk deel van Corsica, het Île de Beauté, de ‘psychologische’ grens van plus 40 graden doorbroken. Niet eerder werd die temperatuur zo relatief vroeg in het jaar gemeten.


Agressie jegens volksvertegenwoordigers

In Lauris (Vaucluse), zie de rubriek Ons favoriete dorp, zijn de burgemeester en 22 raadsleden opgestapt nadat een wethouder op straat was aangevallen, tegen een muur gedrukt en met de dood bedreigd. Een meer dan symbolisch protest tegen de fysieke en orale agressie waaronder steeds meer gekozen volksvertegenwoordigers in het hele land gebukt gaan.


Dodelijke hitte

Het Agence de Santé Publique heeft uitgerekend dat sinds 2014 tussen 30.000 en 35.000 mensen in Frankrijk het dodelijk slachtoffer zijn geworden van hittegolven.


Niet ontspannen op het strand

Een enquête van onderzoeksbureau IFop leert dan twee van de drie Fransen zich op strand ongemakkelijk voelen in badtenue.


Een 2CV voor € 210.000

Op een veiling in Montbazon (bij Tours) is € 210.000 neergeteld voor ’s werelds enige Citroën 2CV van hout. De timmerman Michel Robilland heeft er gedurende 5 jaar 5.000 uur aan gewerkt. De carrosserie is van het hout van fruitbomen.

2 gedachten over “Laag geboortecijfer * Toerisme beteugeld? * Meer ‘Franse’ medicijnen * Bidden op het schoolplein * Eco-actiegroep verboden * Plus 40 graden op Corsica * Gemeenraad stapt op. * Hitte maakt slachtoffers * Ongemak op het strand * ’s Werelds duurste Eend”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven