Vakantietip: Die ‘onderwereld’ van La Londe-les-Maures

di 4 juli 2023

Door Denise Baudet

Ze hebben in La Londe-les-Maures, in de Var tussen Hyères en Bormes-les-Mimosas, natuurlijk ook een historische bovenwereld. Maar de stad, tegenover het Île de Porquerolles en het eiland Port-Cros en aan de voet van het Massif des Maures, is toch vooral vermaard om zijn ‘sentier sous-marin’, een zorgvuldig uitgezette onderwaterroute die je al snorkelend laat kennismaken met de flora en fauna van de Méditerranée. En La Londe-les-Maures heeft méér te bieden. Wat dacht je van zo’n drie kilometer zandstrand, een van de grootste jachthavens aan de Mediterrane kust en een geschiedenis die tot wel 2800 vóór het begin van de jaartelling teruggaat? Plus een microklimaat van gemiddeld driehonderd dagen zon per jaar, een typisch Provençaals centrumpje, gedroomde wandel- en fietsroutes én de aangewezen plek voor wijnliefhebbers.

Historie

Begint waarschijnlijk zo’n 2.800 jaar voor Christus. Getuige de grootste ‘dolmen’ (hunebed) van de Var, nu een ‘monument historique’. Wel even een stukje tippelen, maar vandaar heb je een fantastisch uitzicht. Zo’n beetje van de 11e eeuw voor Christus tot de 5e eeuw van onze jaartelling bivakkeerden er de Romeinen. Ze bouwden villa’s, legden wijngaarden en de haven L’Argentière aan.

In 1678 liet de Normandiër Antoine Lemonnier er een château bouwen dat hij La Londe noemde. Niet zo gek, dat ‘londe’ staat in een Normandisch dialect voor bos/hout en nog steeds bestaat 75% van het gemeentelijk grondgebied uit bos. Rond 1885 bloeide het stadje op door de exploitatie van de zinkmijn en de aanleg van de spoorlijn Toulon-Saint-Raphaël.

Om misverstanden met andere gemeenten die Londe of La Londe heten, werd de naam gewijzigd in La Londe-les-Maures. Dat ‘maure’ is Latijn voor donkerbruin, de kleur van het ‘massif’, de bergketen.

De zee op

La Londe-les-Maures is gezegend met een microklimaat, gemiddeld zo’n driehonderd dagen per jaar zon, lekker weer. Dan komt het zeker ’s zomers goed uit dat je zo de zee op kunt. Vanuit het oude centrum Les Baumettes loop je langs de zee naar de jachthaven Port Miramar, genoeg plek voor wel 1.200 boten en daarmee zo ongeveer de grootste van de Côte. Vanuit die haven kun je de zee op. Naar Porquerolles en Port-Cros, iets van 30 à 45 minuten. Maar je kunt even goed naar Saint-Tropez.

De stranden

Er zijn maar liefst vier stranden: Miramar, Tamaris, L’Argentière en Le Pellegrin. Samen goed voor drie km zandstrand en uitzicht op de tegenover liggende eilanden. Ze bieden alle minstens een snackbar, maar op L’Argentière vind je het uitstekende restaurant L’Hemingway. Tussen L’Argentière en Tamaris is een strandje voor honden gereserveerd!

Hôtel de Ville

De oude binnenstad

Eind 18e, begin 19e eeuw was La Londe-les Maures ‘ontdekt’ door destijds kapitaalkrachtigen. Ze lieten er riante huizen bouwen in Provençaalse stijl en ‘Les Bormettes’ zoals de villawijk genoemd ging worden, vormt nu het hart van het stadje. Terrasjes, restaurants, boetieks, fontein, de essentie van de Provence. Markt op zaterdagochtend. In het hoogseizoen ook op dinsdag en donderdag.

Sport: duiken, wandelen en fietsen

Hét geheim van La Londe-les-Maures is het ‘sentier sous-marin´, Plage de l’Argentière. Ontdekkingstocht onder water, als je die uitgezette route neemt, beleef je dertig à veertig minuten een ongelooflijk avontuur. Liever goed voorbereid: er zijn drie duikscholen. Je kunt er ook bootjes, kajaks etc. huren. Of je kiest voor wandelen dan wel fietsen. Een aanbevolen tocht: La Promenade des Annamites.

Superieure golfbaan

De 18-holes Golf de Valcros, sinds 1964, een van de mooist gelegen golfbanen van de Provence. Tegen de achtergrond van het Massif des Maures. Geen makkelijk traject, 5,2 km. Bar/restaurant en clubhuis, aantrekkelijke menu’s.

Lekkere wijn en olijven!

Er is het kwaliteitslabel AOC Côtes de Provence La Londe. Praat je over wijngaarden ten zuidwesten van het Massif des Maures, inclusief zo’n dertig vignobles in Bormes-les-Mimosas, La Crau, het Île de Porquerolles. Wijnen die zich onderscheiden door de nabijheid van de Méditerranée. In de omgeving vind je ook vijf olijfgaarden en twee olijfmolens.

De tropische dierentuin

Bijna iedereen die La Londe-les-Maures aandoet, neemt een kijkje in de ‘Jardin Zoologique Tropical’. Iets van 250 diersoorten uit de hele wereld, op een terrein van vijf ha. bos. Je kunt er picknicken, er zijn speelplaatsen.

Aanvullende info: mpmtourisme.com/londe-maures

Uit eten

  • Cédric Gola, 22 Avenue Georges-Clemenceau.
  • L’Hemingway, Plage de I. ‘Pieds dans l’eau’.
  • La Cigale de La Londe, Rond-point du Général de Gaulle.
  • Les Saveurs d’Ange, 39 Place Carré du Port.
  • Le Panoramic, Place Carré du Port Etage.
  • La Rose des Vents, 30 carré du Port Miramar.
  • Mozarella, 113 boulevard Louis Bernard.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven