Een niet te missen Route des Vins

wo 19 juli 2023

Door Rémi de Ridder

Het heeft lang geduurd voor de wijnboeren in de omgeving van Aix-en-Provence hun eigen AOC-’keurmerk’ veroverden. Nu begint langzaam door te dringen dat de wijn uit dat gebied dankzij hun specifiek karakter van bijzondere klasse is. Voor een ultieme kennismaking is er een Route des Vins uitgezet die ook in toeristisch opzicht hoogst aantrekkelijk is.

Montagne Saint-Victoire

Of ik trek had in een ritje langs een stuk of tachtig châteaux en domaines, die samen de Route des Vins van de Coteaux d’Aix-en-Provence omvatten. Ik zou overal mogen en misschien wel moeten proeven. Tachtig keer? Dat leek me een beetje te veel van het goede en ik besloot mijn tocht overzichtelijk te houden. Makkelijker gezegd dan gedaan. Deze Route des Vins, uitgestippeld door het Office du Tourisme in Aix-en Provence, begint in die prachtige universiteitsstad en voert je langs de imposante Sainte-Victoire, die berg waarvan schilders als Cézanne (foto), Picasso en Kandinski amper genoeg konden krijgen. En de andere kant op leidde de route in de richting van Saint-Rémy-de-Provence. Ook wie van de blauwe knoop is, zou voor het aangegeven traject kunnen kiezen, want mooiere Provençaalse landschappen kom je onderweg elders niet tegen.

Eerlijk gezegd wist ik niet zoveel van de Coteaux d’Aix-en-Provence wijnen. Een ‘onderschat’ etiket? Ik had een keer kennisgemaakt met de Nederlandse wijnboer Eric Kurver die zich in Jouques op rosé concentreert en wiens ‘merk’ Aix inmiddels internationaal furore maakt. Ik had een flesje meegekregen en thuis geproefd. Bepaald geen straf.

‘Grondlegger’ Roi René was een liefhebber

Pas in 1985 werd de Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) geformaliseerd, ofschoon er vanaf 1956 al wel het minder serieus te nemen ‘keurmerk’ ‘VDOS Coteaux de Roi René’ bestond. Een verwijzing naar ‘Bon Roi René, die overigens begon als de hertog van Anjou (1434-1480). Interessant baasje, op z’n elfde tot een huwelijk gedwongen en op zijn vijftiende al een hele soldaat. Maar in dit verband belangrijker: hij was een uitbundige wijnliefhebber en geldt als de grondlegger van de wijnproductie ter hoogte van Aix. En van het carnaval in Nice, maar dat is een ander verhaal. Wat onverlet laat dat ze vóór de jaartelling al in de smiezen hadden dat die omgeving van Aix uitermate geschikt was voor de wijnbouw. Die godendrank en Aix, dat is een huwelijk dat al duizenden jaren duurt.

De grond en het klimaat maken het verschil. Kalkrijke kleigrond, iets van 2.900 uur zon per jaar en de frisse mistral uit het noorden zorgt voor schone lucht én de voor de druiven regelmatig noodzakelijke verkoeling. Heb je daarnaast nog allerlei micro-klimaatjes, die hun eigen invloed uitoefenen. Bovendien: altijd is de Méditerranée min of meer in de buurt.

Nu praat je over 4.200 ha. AOC Coteaux d’Aix-en-Provence, verspreid over 49 communes, grof gezegd tussen Aix en Marseille. Het departement Bouches-du-Rhône, plus Rians en Artigues in de Var. Nog een paar cijfers: deze AOC is toegekend aan 75 châteaux en domaines én aan 12 coöperaties. Totale productie: iets van 27 miljoen flessen, waarvan 82% rosé, 14% rood en 4% wit.

Zo’n AOC impliceert dat je je als wijnboer aan normen moet houden. Om een indruk te geven: de rosé in dit gebied moet voor minstens 60% gebaseerd zijn op de grenachedruif, terwijl er hooguit voor 30% cabernet-sauvignon ingezet mag worden. Zo gelden er per wijnsoort steeds andere eisen. Het ‘mixen’ moet ook aan strenge voorwaarden beantwoorden. Hier doen ze dat op een ‘antieke’ manier (eerst elke druivensoort apart selecteren) en daarna met eigentijdse machinerie ‘blenden’. Opmerkelijk trouwens dat de oerklassieke druivensoorten van Aix (Barbaroux en Calitor) niet meer mee mogen doen.

Oók een keuze voor rood en wit

Ik hield mijn ontdekkingsreis beperkt. Want een dagje wijnproeven, dat gaat dus niet zonder een Bob. Niettemin kreeg ik bij het Château Grand Seuil, Domaine de Belambrée en Domaine de la Brillane zoveel lekkers aangeboden dat ik nu zeker weet dat ik al mijn jaren in Zuid-Frankrijk de AOC Coteaux d’Aix-en-Provence zwaar onderschat heb. Mijn auto heeft geen trekhaak. Anders zou ik een aanhangertje huren om vooral ook wit en rood van deze AOC op ruime schaal in te slaan.

Kijk voor meer informatie op https://www.winalist.fr/regions/provence

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven