Vakantietip: De mooiste markten van de Provence

ma 24 juli 2023

Door Pauline Maarschalk

Lekker slenteren langs kraampjes met de meest uiteenlopende waren, van superverse vis tot modieuze jurkjes. De geuren opsnuiven van kruiden en specerijen, genieten van de kleuren van de Provence, kijken, proeven en ontdekken. Het échte Zuid-Frankrijk vind je nergens authentieker dan op de markt.

Sanary (Var): Provençaalse markt aan de haven

Onlangs werd de dagelijkse markt van Sanary-sur-Mer in de Var uitgeroepen tot de mooiste markt van Frankrijk. Sanary (17.000 inwoners) liet steden als Parijs, Nice, Saint-Tropez en Monaco ver achter zich. Logisch, want de dagelijkse markt van dit charmante vissers-/badplaatsje is schitterend gelegen aan de haven en biedt een rijke keuze aan dagverse (streek)producten als groenten, fruit, vis, kazen, brood, plus wijnen, olijven, honing, kruiden, artisanale producten en nog veel meer. Dagelijks van 8 tot 13 uur.

Nice (Alpes-Maritimes): historische markt op de Cours Saleya

In het hart van het oude stadscentrum, bestaat al ruim 150 jaar. Fruit, groenten en vooral veel bloemen en planten, plus kweekboompjes als mimosa, fruit- en sierboompjes. Omzoomd door cafeetjes en restaurants. Dagelijks van 8 tot 14 uur, maandag brocante- en antiekmarkt.

Antibes (Alpes-Maritimes): overdekte Provençaalse markt

Aan de Cours Masséna tegenover het gemeentehuis in het oude gedeelte van de stad. De overdekte markt is het bruisende sociale hart van het plaatsje. Met verse seizoenproducten uit de streek. In de zomer elke ochtend geopend van 6 tot 13 uur, in de winter van dinsdag tot zondag.

Peymeinade (Alpes-Maritimes): maandagmarkt

Tussen de Place du Centenaire en de boulesbaan aan de zuidkant van het plaatsje, stalt elke maandagochtend tussen 8 en 13 uur een vijftigtal marktlieden hun waren uit. Variërend van fruit en groenten tot en met kleding en huishoudelijke artikelen.

Cannes (Alpes-Maritimes): de Marché Forville

Binnen de okergele muren van de markthal, nationaal erfgoed uit de 20e eeuw, vind je alle geuren en kleuren van de Provence. Olijfolie, kruiden, lavendel, vis, kazen, wijnen en fruit & groenten. Alle ochtenden van de week behalve maandag van 7.30 tot 13 uur.

Monaco: de Marché de la Condamine

De gemoedelijkste markt van het hele prinsdom. Behalve stalletjes met verse streekproducten vind je in de overdekte markthal ook kiosken en eettentjes met Monegaskse, Italiaanse, Corsicaanse, Libanese en Japanse specialiteiten. Zeven dagen per week geopend van 7 tot 17 uur.

Cagnes-sur-Mer (Alpes-Maritimes): de Cité Marchande

Hartje stad, langs het fraaie voetgangersgebied Giacosa, aan de voet van het fameuze Haut-de-Cagnes. Het marktcentrum werd een paar jaar geleden geheel gerenoveerd en vertegenwoordigt het economische hart van het plaatsje. Dagelijks van 7 tot 13 uur, maandag gesloten.

Menton: (Alpes-Maritimes): gemeentelijke markthallen

De markthal in het historische gedeelte van Menton is meer dan honderd jaar oud. Cultureel erfgoed met uitzicht op zee, waarvan de façades enkele jaren geleden geheel werden gerenoveerd. Dagelijks geopend van 6 tot 13 uur, maandag gesloten.

Toulon (Var): Marché du Cours Lafayette

Op en rond de Cours Lafayette, een echte Provençaalse markt, met producten van lokale producenten. Zo’n tachtig aanbieders met groenten, fruit, vis, vleeswaren, wijnen en kazen. Van dinsdag tot en met zondag, van 8 tot 13 uur.

Hyères (Var): boerenmarkt Avenue Gambetta

Waren van lokale producenten waaronder de kiwi’s van de kwekerij Fenouillet, de kazen uit de vallei van Gapeau, maar ook bloemen en typische specialiteiten uit Hyères. Veel biologische producten. Elke dinsdag en zaterdag van 7 tot 13 uur.

Lorgues (Var): Provençaalse markt, Cours de la République

Meer dan honderd kraampjes van lokale aanbieders met streekproducten als groenten & fruit, vleeswaren, vis, bloemen, maar ook huishoudelijke artikelen en kleding. Elke vrijdag van 8 tot 13 uur.

Saint-Tropez (Var): Marché Place des Lices

Op het mythische plein van dit voormalige vissersplaatsje, waar veel beroemde sterren een potje pétanque hebben gespeeld, stellen elke dinsdag en zaterdag zo’n 120 marktkooplieden hun kraampjes op in de schaduw van de oude platanen. Lokale producten, kleding en snuisterijen. Het aanbod varieert met de seizoenen mee, de prijzen ook. Geopend van 8 tot 13 uur.

Salernes (Var): Provençaalse markt, Cours Théodore Bouge

Elke woensdag en zondag tref je hier zo’n vijftig kramen met streekproducten. Groenten, fruit, olijven, kazen, maar ook Noord-Afrikaanse producten, kleding, huishoudelijke artikelen, meubeltjes, speelgoed, bloemen en planten. Ook de omringende winkels en café’s zijn geopend, vaak zijn er koopjes te halen. Geopend van 8 tot 13 uur.

Saint-Raphaël (Var): Marché de la République

Deze niet zo grote markt is deels overdekt en biedt de gebruikelijke lokale producten. Maar de ambiance is gemoedelijk, het aanbod en het publiek variabel. Voor de liefhebbers van Frans met de Fransen. Dinsdag tot zondag van 7-13 uur.

Marseille (Bouches-du-Rhône): Le Prado

Tussen La Place Castellane (zesde arrondissement) en Le stade Vélodrome. Een mix van de gebruikelijke groenten & fruit, verse vis, mediterrane kruiden, kazen, vleeswaren en bloemen. Producenten uit de Bouches-du-Rhône en de Vaucluse. Dagelijks behalve zondag van 7 tot 13.30 uur.

L’Isle-sur-la-Sorgue (Vaucluse): Le Marché sur les Quais

Zonder twijfel een van de aantrekkelijkste markten van de Vaucluse. Met elke zondag ruim 260 kraampjes verspreid over de kades en de straten tot aan het centrum van het stadje. Behalve de gebruikelijke (etens)waren is hier vrijwel alles te vinden. Op mooie dagen zwelt de toeristenstroom aan tot duizenden bezoekers. Op zondagen van 6 tot 18 uur.

Forcalquier (Alpes-de-Haute-Provence): sinds de Middeleeuwen

De belangrijkste markt van het departement en misschien wel van de Provence wordt al sinds de Middeleeuwen gehouden in dit plaatsje van nog geen 5000 inwoners. Het aanbod van de meer dan tweehonderd commerçants is overweldigend en varieert van de gebruikelijke streekproducten tot aan lokale specialiteiten, kleding, meubels, souvenirs, speelgoed, stoffen en aardenwerk. Elke maandag van 8 tot 13 uur.

Aix-en-Provence (Bouches-du-Rhône): dwars door de stad

Niet een, maar diverse markten vormen een parcours door de stad waarlangs je van de ene in de andere wereld belandt. Elke markt kent zijn eigen specialiteiten, van groenten & fruit, via kleding en accessoires, tot en met brocante en bloemen. Vooral de bloemenmarkt op de Place de l’Hôtel de Ville is meer dan de moeite waard. Op dinsdag, donderdag en zaterdag van 8 tot 13 uur.

1 gedachte over “Vakantietip: De mooiste markten van de Provence”

  1. Klein foutje: de grote markt in Lorgues is op dinsdag. Wij waren er nog in juli. Om de juiste marktdagen te vinden gebruik ik tegenwoordig de app Saveur marche.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven