De mooiste zes wijnchâteaux van de Var

di 25 juli 2023

Categorieën: , , ,

In de Provence is altijd wat te doen, als het gaat om wijnchâteaux en caves die vanzelfsprekend het allerbeste op wijngebied te bieden hebben. Een proeverijtje hier, een manifestatie daar. Maar het wordt pas echt genieten als zo’n château ook nog eens de moeite van het bezichtigen waard is. We hebben de mooiste zes voor u uitgelicht.

Château Sainte Roseline (ook: openingsfoto)

Een van de oudste Provençaalse wijnchâteaux, met een unieke geschiedenis. Hier rust – in de eigen kapel – sinds 1329 in een glazen kist de mummie van de legendarische Sainte Roseline. Deze oudste dochter van de markies de Villeneuve wilde graag het klooster in en deelde als jong meisje voedsel uit aan de armen, dat ze stal van de voorraden van haar vader. Ze werd betrapt en moest laten zien wat ze in haar schort verborg. Geen voedsel te zien, alleen rozen. En zo begon de legende. Château Sainte Roseline, wijndomein Cru Classé des Côtes de Provence, ligt op een ideale locatie tussen Marseille en Monaco. Het wijndomein is aan het begin van de 15e eeuw gecreëerd door Paus Johannes XXII en het is dan ook een plaats van grote historische waarde in de Provence. De romaanse kapel (één van de meest bezochte van het departement Var, met 40.000 bezoekers per jaar) herbergt prachtige kunstwerken van o.a. Marc Chagall, Diego Giacometti, Jean Bazaine en Raoul Ubac: geschenken van wijlen Marguerite Maeght (samen met haar echtgenoot de grondlegster van de Fondation Maeght) en uniek cultureel erfgoed. Het claustrum uit de 12e eeuw heeft prachtige spitsbogen, die half romaans half gotisch zijn. Aan de voet van één van de pilaren, die versierd zijn met talrijke rozenstruiken, groeit een wijnstruik van het blauwe druivenras Carignan, die al meer dan 140 jaar oud is! Een weelderige rij oude gemarcotteerde platanen leidt naar het park, waar een groot bassin staat, omringd door mammoetbomen. De enorme wortels worden gevoed door het sijpelende water dat langs watervalletjes uit het bassin stroomt. Voor de gevel van het chateau staan twee enorme platanen uit de 18e eeuw en een ovale waterpartij omgeven door hagen, die aangelegd zijn volgens klassiek Frans ontwerp.

Als wijndomein is Château Sainte Roseline als sinds de 14e eeuw beroemd, sedert 1955 met een ‘cru classé’ van uitmuntende kwaliteit, met oude, typisch Provençaalse druivenrassen die voor die hele specifieke Sainte Roseline-wijn zorgen. Château Sainte Roseline ‘staat op de kaart’ als één van de mooiste, actiefste en meest gerenommeerde wijndomeinen van de Var; een ‘site classé’ met een ‘cru classé’. sainte-roseline.com

Château de Berne

Wie hier op bezoek komt, zou makkelijk kunnen verdwalen op het domein van ruim 500 hectaren en in de omringende bossen, als alles niet zo netjes onderhouden en keurig aangegeven was. Hier is van alles te doen. Van een wandeling door de wijngaarden (met of zonder gids) en een proefsessie in de rijk gesorteerde cave, tot en met een fietstocht over de landerijen, een gezellige familiepicknick, of een voortreffelijke maaltijd in het kasteelrestaurant plus overnachting op het domein, dat onderdeel uitmaakt van Relais & Châteaux.

Sinds kort staat de kasteelkeuken onder leiding van chef Benjamin Collombat, eerder in zijn eigen zaak in Draguignan met een Michelinster onderscheiden. chateauberne.com

Château de Brégançon

Het 450 hectaren grote Château de Brégançon is schitterend gelegen, met uitzicht over de Middellandse Zee en de eilanden Porquerolles en Port-Cros. Hier bevinden we ons in het hart van de Côtes de Provence, op een steenworp afstand van Bormes-les-Mimosas, omringd door – de naam zegt het al – prachtige mimosabossen die in deze periode van het jaar in volle bloei staan. De wijngaarden liggen dichtbij het kasteel dat uit de 18e eeuw stamt en tot een voormalig markizaat behoorde. Het befaamde Fort de Brégançon was er de versterkte vesting van, en is tegenwoordig de officiële zomerresidentie van de Franse presidenten. chateau-de-bregancon.fr

Château Roubine

Een van de oudste wijndomeinen van heel Frankrijk, stammend uit de 15e eeuw en gelegen aan de antieke ‘voie romaine’ die ouder is dan de weg naar Rome. Vanaf 1953 mag Château Roubine zijn wijnen tooien me de titel ‘cru classé’. Het domaine wordt omgeven door dennen- en eikenbossen en doorsneden door een riviertje, een ‘ruisseau’; in het Provençaals een ‘roubine’, vandaar de naam.

Een prachtige historische plek waar op het vele hectaren grote terrein ook de Mas des Candeliers te vinden is, te midden van de wijngaarden. Een ‘gîte rural’ die ook als ‘table d’hôtes’ fungeert en waar dus zowel gesmikkeld als geslapen kan worden. chateauroubine.com

Commanderie de Peyrassol

Te midden van glooiende heuvels, aan de voet van het indrukwekkende Massif des Maures, ligt dit uit de 13e eeuw stammende domaine van maar liefst 850 hectaren groot. De Commanderie werd gesticht door de Orde van de Tempeliers en was een pleisterplaats voor talloze pelgrims die op weg waren naar het Heilige Land. Hier konden ze uitrusten en bijkomen (de meesten reisden te voet) en genieten van een goede maaltijd en een voortreffelijk glas wijn. Dat kan nog steeds: er zijn ‘chambres’ en een ‘table d’hôtes, en een proeflokaal. Tegenwoordig biedt het domein ook onderdak aan een kunstgalerie en een groot park waar tal van kunstwerken van befaamde kunstenaars ten toon worden gesteld. peyrassol.com

Domaine de l’île

Op het prachtige en autovrije Porquerolles, één van de drie ‘Îles d’Or’ (gouden eilanden) voor de kust van Hyères, ligt het Domaine de l’Île, het enige wijndomein van het eiland. Op de zacht naar zee glooiende hellingen aan de zuidkant van Porquerolles liggen de wijngaarden die dankzij de zilte zeebries een heel eigen mineraalachtig karakter aan de wijnen meegeven. De druiven worden handmatig geplukt en er worden geen insecticiden of chemische meststoffen gebruikt om het kwetsbare milieu op en rond het eiland, dat onderdeel uitmaakt van het natuurreservaat Parc National de Port-Cros, te ontzien. Het domein werd in 1911 gesticht door François-Joseph Fournier, een avonturier die in de goud- en zilvermijnen in Mexico fortuin had gemaakt. Hij kocht Porquerolles voor een habbekrats (het eiland was kort daarvoor geheel afgebrand) en plantte er wijnranken om nieuwe bosbranden te voorkomen. Tegenwoordig is het eiland van de Franse staat en is Porquerolles een van de belangrijkste toeristische attracties van Zuid-Frankrijk. domainedelile.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven