Inflatie loopt terug * Maria Hemelvaart: verkeersdruk weekeinde * Veel politiemensen ‘ziek’ * Abrikozen en lavendel in de sores * Teveel kappers * Katholieke club verboden? * Minder ijsjes verkocht * Airbnb-boetes * Schadevergoeding voor gevangene * Drukte op vliegveld Nice * Huisartsen duurder * Droogte op het kerkhof

vr 11 augustus 2023

Categorieën:

Timide prijsdalingen

Volgens l’Insee (bureau voor de statistiek) zijn de voedselprijzen in een jaar tijd met 18% gestegen. Het bureau meldt ook de eerste, meestal geringe prijsdalingen. Het zou gaan om tomaten, verse vis, oliën (behalve olijfolie) en tuinmeubelen.


Druk weekeinde door Maria Hemelvaart

Dinsdag 15 augustus is een officiële vrije dag, Maria l’Ascension, Maria Hemelvaart. Veel Fransen nemen maandag een snipperdag en hebben zo een lang weekend. Verkeersinformatiedienst Bison Futé verwacht daarom vanaf vandaag (11 augustus) grote drukte op de snelwegen. Hou er ook rekening mee dat dinsdag veel winkels de hele dag (of een deel daarvan) dicht zijn.


Politie uit protest ‘ziek’

Zoals eerder bericht worden in Marseille 3 agenten verdacht van gewelddadig optreden bij een demonstratie. Een van hen werd in voorlopige hechtenis genomen, waarna in vrijwel heel Frankrijk politiemensen zich uit protest ‘ziek’ meldden. Er kwam deze week een affaire bij: de dood van de 27-jarige scooterrijder Mohammed B., ook in Marseille. Overleed aan hartstilstand, maar bij autopsie bleek hij geraakt door een politiekogel. Vijf leden van het politiële elitekorps Raid (Recherche, Assistance, Intervention, Dissuasion = onderzoek, assistentie, interventie en afschrikking) werden verhoord, drie van hen als verdachten aangemerkt. Waarna nog meer agenten zich ‘ziek’ meldden, of aankondigden minder boetes uit te delen. Alleen al in het departement Var zijn 300 policiers ‘ziek’. Artsen die de ‘zieken’  moeten controleren, vinden dat een ‘vernederende’ klus.


Problemen rond abrikozen en lavendel

Door ongunstige weersomstandigheden in het voorjaar is een flink van de abrikozen-oogst mislukt. In het departement Drôme mag je nu bij een aantal boeren gratis komen plukken. De lavendelvelden worden hier en daar geteisterd door de processierups. Van 20% tot zelfs 100% van de lavendel moet als verloren worden beschouwd.


Kommer en kwel bij de kappers

Er zijn in Frankrijk 70.000 kapsalons waarvan er opmerkelijk veel in financiële nood verkeren. Vanwege geldgebrek blijven klanten weg of komen minder vaak en de onderlinge concurrentie in de branche is groot. De overkoepelde organisatie van de coiffeurs meent dat sanering onvermijdelijk is.


Katholieke associatie ontbonden?

Minister Darmanin (Binnenlandse Zaken) wil dat de traditioneel katholieke organisatie Civitas ontbonden wordt. De club zou zich aan anti-semitisme schuldig hebben gemaakt. Een decreet van dezelfde minister dat ontbinding van het ecologisch collectief Soulèvements de la Terre, in het voorjaar betrokken bij een ernstig uit de hand gelopen demonstratie waarbij politiemensen gewoond raakten, is door de Raad van State voorlopig nietig verklaard.


Hittegolf? Toch minder ijsjes

Ondanks de uitbundige temperaturen van de laatste tijd werden er in juni/juli 4% minder ijsjes verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar de omzet van de ijsjesverkopers steeg door de inflatie met 10%.


Boetes voor Airbnb-verhuur

Wie zijn huis of een kamer tijdelijk via Airbnb verhuurt, moet dat melden bij de gemeente. Veel mensen doen dat niet en riskeren daarmee een boete. De gemeente Parijs incasseerde sinds 2021 al € 6 miljoen aan dergelijke bekeuringen.


Schadevergoeding voor ex-gedetineerde

De heel slechte omstandigheden in de overbevolkte Franse gevangenissen hebben een meermaals veroordeelde ex-gedetineerde ertoe verleid een klacht tegen de staat in te dienen. De rechter stelde de man in het gelijk en wees hem een schadevergoeding van € 4.800 toe. Als alle ruim 70.000 gevangenen dit voorbeeld volgen, dan heeft de staat een groot probleem.


Nice: druk op het vliegveld

De luchthaven Nice-Côte d’Azur verwerkte in 2022 12 miljoen passagiers. In deze periode van het jaar gaat het om 60.000 per dag. Tot nog toe deden zich geen grote problemen voor.


De dokter bepaalt de prijs

Huisartsen klagen al lang over werkdruk en te lage inkomsten. Het tarief voor een consult, vastgesteld door Assurance Maladie, was € 25, de dokters wilden naar € 50. Maar er werd besloten dat het nieuwe tarief € 26,50 zou zijn. Veel te weinig volgens de artsen, stakingen brachten geen uitkomst. Nu heeft een aantal dokters besloten voortaan geheel op eigen houtje het tarief voor een consult vast te stellen.


Droogte op het kerkhof

Onder verwijzing naar de sécheresse (droogte) heeft men in Draguignan (Var) bepaald dat er op het kerkhoven niet meer gesproeid wordt. Nabestaanden zijn woedend en eisen dat de bloemen bij de graven gewoon verzorgd blijven worden.

1 gedachte over “Inflatie loopt terug * Maria Hemelvaart: verkeersdruk weekeinde * Veel politiemensen ‘ziek’ * Abrikozen en lavendel in de sores * Teveel kappers * Katholieke club verboden? * Minder ijsjes verkocht * Airbnb-boetes * Schadevergoeding voor gevangene * Drukte op vliegveld Nice * Huisartsen duurder * Droogte op het kerkhof”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven