Recept van de week: Risotto met rode bietjes

do 24 augustus 2023

Door Renée Vonk-Hagtingius

De hele week al canicule (hittegolf), het ene temperatuurrecord na het andere aan flarden, op mijn terras noteerde ik 41 graden toen ik me even buiten vertoonde. Als een goed getrainde haas naar de koelte binnen gevlucht. Op de tv en al die andere media natuurlijk meteen weer hele verhalen over het klimaat dat verandert en de blijkbaar bijbehorende ontmoedigende mededeling dat de aarde en de mensheid op het punt staan te vergaan. Zou het? Ik zie de Provence niet zo één-twee-drie in een Sahara veranderen en volgens mij lopen er in die woestijn nog steeds mensen en kamelen rond.

Wat heeft dat alles met bietjesrisotto te maken? Niks. Behalve dan dat de biet (beta vulgaris) al duizenden jaren voor onze jaartelling bestond. En er nog steeds is: niet kapot te krijgen. Lijkt me een mooi motto voor vrouwendag.

Ingrediënten

 • 300 gram Arborio (of andere risotto-rijst)
 • 2 gekookte bieten
 • 30 gram parmesan (stukje)
 • 30 gram geraspte parmesan
 • 1 ½ kippenbouillontablet
 • 1 glas droge witte wijn
 • 1 uitje
 • ½ bosje bieslook
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 30 gram boter (op kamertemperatuur)
 • zout en peper uit de molen

Bereiding

Snipper de bieslook. Pel en snipper het uitje.

Verwijder de harde(re) uiteinden en snij de bietjes in blokjes.

Breng in een andere pan ¾ liter water aan de kook en los de boulliontabletten erin op. Draai het vuur uit.

Verhit de olijfolie in een braadpan en fruit de uitjes aan; een paar minuutjee is genoeg. Doe de rijst erbij en meng op hoog vuur alles zo’n 2 minuten goed door elkaar. Doe de wijn erbij, voeg peper en zout naar smaak toe, draai het vvuur op z’n allerlaagst en doe het deksel op de pan. Roer af en toe om, tot de wijn geheel door de rijst is geabsorbeerd.

Giet er beetje bij beetje de bouillon bij, roer steeds goed door tot elk slokje is opgenomen. Giet net zolang bij tot de rijstkorrels aldente zijn (zacht van buiten, stevig van binnen) en er een smeuïge massa is ontstaan. Stoppen als het zover is, maar aarzel niet om er nog wat witte wijn bij te roeren als de rijst te hard en/of te droog blijft.

Draai het vuur uit en roer de boter, de bieslook en de geraspte parmesan door de brei.

Verdeel de risotto over de borden.

2 gedachten over “Recept van de week: Risotto met rode bietjes”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven