Presse: Warmte-record september * Laag geboortecijfer * Nieuwe ‘mooiste dorpen’ * President uit de gratie * Nieuwbouw onder druk * Corsica meer autonoom? * Gasverwarming niet verboden * Benzine: geen verkoop met verlies * Drones tegen immigratie * De hond van twee ton

vr 29 september 2023

Categorieën:

September: weer een hitte-record

Volgens Météo France was het in september nog nooit zo warm in Frankrijk: een plus van 3,5 grafen boven het langjarige gemiddelde. In de eerste paar dagen van oktober zal het warm blijven. Met temperaturen die in het zuid-westen tot 35 graden kunnen reiken.


Heel weinig baby’s

In 2022 was het geboortecijfer in Frankrijk het laagst sinds de Tweede Wereldoorlog. Het ging om 726.000 nieuw geborenen, een min van 2,2% ten opzichte van 2021. Vergeleken met 2010 gaat het om een min van 13%, afgezet tegen 1971 om een min van 20,8% Het aantal abortussen steeg vorig jaar naar 230.300.


Twee nieuwe ‘plus beaux villages’ in de Alpes-Maritimes

De organisatie die erover gaat, heeft Entrevaux en Saorge in het departement Alpes-Maritimes toegevoegd aan de lijst van 174 ‘plus beaux villages de France’. Vorig jaar werd dat label in het departement Var toegekend aan Cotignac en Le Castellet. Zo’n erkenning impliceert onder meer een toestroom van toeristen.


Macron scoort slecht

Ondanks een tv-interview over onder meer immigratie en koopkracht heeft de in 2027 niet-herkiesbare president Macron maar het vertrouwen van 28% van de Fransen. Volgens dezelfde enquête kan première-ministre Elisabeth Borne nog op steun van 29% van de kiezers rekenen.


Nieuwbouw stagneert

In de populaire departementen Alpes-Maritimes en Var is de bouw van nieuwe huizen met gemiddeld 50% teruggelopen. Circa 10.000 bouwvakkers dreigen hun baan te verliezen. Behalve gestegen kosten van bouwmaterieel en regelgeving zou ook een rol spelen dat burgemeesters zeker weten dat ze niet herkozen worden als ze flexibel met bouwvergunningen omgaan.


Iets van zelfbestuur voor Corsica?

President Macron was op Corsica waar de roep om onafhankelijkheid weer luider klinkt. Concrete toezeggingen deed hij niet, maar enige vorm van autonomie voor het Île de Beauté is bespreekbaar. Om te beginnen met een aparte vermelding van Corsica in de grondwet.


Gas mag

In tegenstelling tot eerdere voornemens heeft de regering besloten dat de keus voor gasverwarming van je huis niet verboden wordt als je toe bent aan vervanging van je warmte-installatie.


Tanken tegen kostprijs

De regering komt terug op haar idee dat auto-brandstof met verlies verkocht mag worden. Dat is in strijd met een wet uit 1963 en zou het faillissement beteken voor kleine zelfstandige pomphouders. Nu is besloten dat benzine-maatschappijen op eigen gezag een maximumprijs mogen vaststellen, zoals Total Energies die tot het eind van het jaar maximaal € 1,99 per liter benzine en diesel rekent. Daarnaast biedt de regering een auto-branfsdtofchèque van € 100 per jaar voor wie weinig verdient en noodgedwongen per auto naar zijn/haar werk moet.


Immigratie-ellende bij Menton

Aan de Frans-Italiaanse grens ter hoogte van Menton (Alpes-Maritimes) neemt het aantal immigranten verder toe.

Op de wegen en in de treinen worden strenge controles uitgevoerd, Frankrijk wil geen immigranten, bijvoorbeeld van Lampedouza, die in Italië in de ‘procedure’ terecht zouden moeten komen. Er zijn ook grensmijders die via de bergen Frankrijk willen binnenkomen. De gendarmerie tracht hen met drones boven onder meer de Vallées de La Roya op te sporen.


Lucratief je hond uitlaten

Ter hoogte van Valcros (gemeente La Londe in de Var) ging een echtpaar aan de wandel met de hond. Die rook iets raars: in een serieuze verpakking bankbiljetten. In totaal € 400.000. Dit gebeurde 10 jaar geleden. In de wet staat dat als ze zich in die periode geen eigenaar meldt, de vinder de helft van het opgeneusde bedrag mag houden. De rest is voor de gemeente.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven