Vakantiedrukte op de wegen * Israël-Hamas: meer Franse slachtoffers * Toenemend anti-semitisme * Nieuwe immigratiewet * Marseille: geen metro na 21.30 uur * Werkloosheid loopt op * Elektro-auto’s voor kleinverdieners * Verplichte keuring motorfietsen * Prijspiek chocolade * ‘Niet huisgemaakt’ verplicht op menukaarten

za 28 oktober 2023

Categorieën:

Grote drukte en route

Verkeersinformatiedienst Bison Futé waarschuwt voor grote drukte dit weekeinde op de wegen, vooral richting het zuiden. Heeft te maken met de vakantieperiode rond Toussaint (Allerheiligen). Op 1 november een officiële vrije dag, wees voorbereid op gesloten winkels. Op 11 november is er weer een nationale vrije dag: Wapenstilstandsdag (Armistice) ter herinnering aan het eind van WO I, La Grande Guerre.


Israël-Hamas: ook veel Franse slachtoffers

Volgens de regering in Parijs zijn er tot nu 35 mensen met de Franse nationaliteit bij de oorlog tussen Israël en Hams om het leven gekomen. Er worden 9 Fransen in gijzeling gehouden. President Macron heeft nogmaals gezegd dat hij alles doet om hen vrij te krijgen.


Onrustbarend aantal anti-semitische ‘incidenten’

Sinds 7 oktober hebben er in Frankrijk 719 anti-semitische ‘incidenten’ plaats gevonden. Aldus Gérald Darmanin, de minister van Binnenlandse Zaken. De situatie in het land is gespannen. Ook deze week weer tal van (valse) bommeldingen bij vliegvelden en het Palais de Versailles. Ook bijvoorbeeld het gemeentehuis van Hyères moest ontruimd worden. Niet alleen joodse scholen worden streng bewaakt.


Nieuwe immigratiewet omstreden

De Assemblée Nationale is verdeeld over de nieuwe immigratiewet die première ministre Elisabeth Borne wil invoeren. De meningsverschillen gaan vooral over artikel 3 dat bepaalt dat illegaal in Frankrijk verblijvende mensen een erkende status kunnen krijgen als ze werk hebben gevonden bij de métiers de tension, dat wil zeggen bij bedrijven waar men worstelt met een tekort aan personeel.


Marseille: geen metro meer na half tien

Qua onderling geweld tussen drugsbendes geldt Marseille als de gevaarlijkste stad van Europa. Ook om de veiligheid van gewone mensen beter te waarborgen, is nu besloten dat er vanaf nu de komende twee jaar geen metro’s meer rijden na 21.30 uur. Winkeliers en de toeristenbranche hebben verontwaardigd gereageerd.


Meer werklozen

Formeel is er in Frankrijk geen sprake van een recessie, maar in het afgelopen kwartaal is het aantal werklozen met 0,7% gestegen. Staat tegenover dat er op jaarbasis nog sprake is van 3,8% minder mensen die om werk verlegen zitten.


Leasing social voor elektro-auto’s 

Ook in Frankrijk valt de verkoop van elektrische auto’s tegen. De regering heeft daarom besloten tot wat heet: leasing social voor mensen met een beperkt inkomen. Die kunnen een subsidie van € 100 per maand krijgen als ze een lease-contract afsluiten voor min of meer betaalbare elektro-auto’s als de Renault Twingo of de Fiat 500.


Motorfietsen gekeurd

De in motorkringen zeer omstreden wet dat ook voor die voertuigen een contrôle technique (APK-keuring) ingevoerd moet worden (door president Macron zelf in eerste instantie tegengehouden), gaat nu toch per 1 april volgend jaar in. Van belang om even te weten voor tweedehuis-bezitters met in de garage een tweewieler op Frans kenteken.


Choco-freaks de sigaar 

Liefhebbers van chocolade moeten steeds dieper in hun buidel tasten: de gemiddelde prijs van die lekkernij is in de supermarchés met 61% gestegen. Ten opzichte van een jaar geleden. Suiker is nu 52% duurder. Ze zijn in Frankrijk de Top-2 van door inflatie geteisterde producten.


‘Huisgemaakt’ of niet?

Tot nu toe gold voor restaurants dat ze op min of meer vrijwillige basis het label fait maison op hun menukaart konden zetten. De regering wil nu een stap verder gaan en de restaurants verplichten tot de vermelding non-fait maison van gerechten die niet ‘huisgemaakt’ zijn. Het gastronomisch milieu is in woede ontstoken.

1 gedachte over “Vakantiedrukte op de wegen * Israël-Hamas: meer Franse slachtoffers * Toenemend anti-semitisme * Nieuwe immigratiewet * Marseille: geen metro na 21.30 uur * Werkloosheid loopt op * Elektro-auto’s voor kleinverdieners * Verplichte keuring motorfietsen * Prijspiek chocolade * ‘Niet huisgemaakt’ verplicht op menukaarten”

  1. En ook nieuws is, dat er een schrijnend tekort is aan huisartsen, specialisten en verplegend personeel. Dit niet alleen in Frankrijk, maar nagenoeg alle EU landen. Veroorzaakt door het ‘formidabele’ beleid van met name de EU de afgelopen jaren. Dit resulteert in onbemande ‘urgences’ van ziekenhuizen tijdens de avond- en nachtelijke uren. Maar eveneens dorpen, die verstoken zijn van ‘Medicins general’, zoals Cotignac.
    Er worden manifestaties georganiseerd om aan de regering duidelijk te maken, dat dit niet verder zo kan. Er vallen zelfs dodelijke slachtoffers, omdat cruciale medische hulp geweigerd werd bij de ‘urgences’!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven