Dat bier is niet voor hier

vr 27 oktober 2023

Categorieën: , ,

Door Peter Hooft

Zo kreeg ik een enthousiast mailtje van een Franse collega die me wilde vertellen dat hij in Mougins (Alpes-Maritimes) een perfecte avond had beleefd: het Oktobeerfest. Toen ik het gelezen had, wist ik even niet te kiezen tussen vrolijk of treurig. Het werd het laatste. Ik ben niet zo van de francofilie, maar toch bevalt het me helemaal niet als ze hier ineens dat Oktoberfest in München gaan na-apen. Voor zover ik weet gaat het daar om het leeg drinken van een paar tankschepen bier per avond, door lederhosen en dirndl-jurken. Dat zou onder leiding van Sire Alcohol ‘gemütlich’ wezen.

Moeten die mensen zelf weten natuurlijk, maar een naar verhouding beschaafd wijnland als Frankrijk houdt zich naar mijn mening verre van festief gezuip van een geel getint brouwsel. En dan ook nog dat Engelse ‘beer’ in de naam van het gebeuren.

‘Honte à toi!’, mailde ik terug

Dus ik mailde terug: honte à toi! (schaam je) dat je een hele avond lang alle grandeur van Frankrijk verloochend hebt. Deed vast pijn, geen antwoord gekregen. Terwijl hij bij onze ontmoetingen altijd juist zo hoog opgeeft over de superieure klasse van zo ongeveer alles wat Frans is. Ik denk dat ik hem mooi te pakken had.

Bij gelegenheid ga ik ‘m ook nog een keer uiteen zetten dat het Franse denken over het algemeen vrij beperkt is gebleven, ondanks heldere geesten als Voltaire en noem maar op. Die Verlichting is gedoofd. Want ik las dat we hier – vooral in het zuid-westen – geteisterd worden door die gevreesde vogelgriep (aviaire influenza) die leidt tot de eliminatie van ontelbaar veel lieve kippen en andere vleugelaars die helemaal geen piloten-diploma nodig hebben. Ik kijk niet naar tv-beelden van wat ze zo onderkoeld de ‘ruiming’ van getroffen boerderijen noemen, hele vrachtwagens vol lijken van vermoorde dieren. Ik zal wel teerhartig zijn, al wordt daarover in de huiselijk kring nogal genuanceerd over gedacht.

Straks genoeg ganzenlever?

Nee, dan de Fransen! Het enige dat ik erover hoor en lees, over die moorddadige griep, is: hebben we straks met de kerst nog wel genoeg ganzenlever en wat gaat dat dan kosten?

Ik kan moeilijk ontkennen, teveel getuigen, dat ik tot een jaar of twintig geleden veelvuldig ganzenlever heb laten opdienen. Wegens heel lekker. Tot ik een keer het ware gruwelverhaal over die voorafgaande dierenkwelling op mijn bordje kreeg. Inmiddels eet ik geen vlees meer, nog wel vis, dus ik ben een sjoemeltariër volgens mijn vrouw. Doet er hier verder niet toe.

Cuvée AOC Heineken

Ik ga niet betogen dat het bestaan in Frankrijk me zwaar valt. Wie z’n bril oppoetst, ziet wel wat lichtpuntjes. Maar ze doen hier dus ook nog steeds aan stierenvechten en die bloedige affaires met de Germanen worden afgedronken met een glas bier. Volkswagen verkoopt hier trouwens ook goed.

Toen ik hier pas woonde, werd ik om de haverklap bijgepraat over de Franse nationale trots, grandeur met een hoofdletter G en dat soort dingen. Ik onthield vooral de hoofdletter V van vin. Kennelijk ben ik door de tijd ingehaald, of het gaat niet goed met Frankrijk. Hoe lang nog voor we een cuvée AOC Heineken hebben?

Arm land. Als het niet om te lachen was, werd ik er treurig van.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven